Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Βίοι αντίθετοι στο Hampshire

Η Southampton συνεχίζει για 4η σερί χρονιά να κερδίζει τις εντυπώσεις του φίλαθλου κοινού και ενώ τη διετία 2009/10-2010/11 βρισκόταν στην 3η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. 19 μίλια νοτιοανατολικά της μεγαλύτερης πόλης του Hampshire συναντάμε το Portsmouth, του οποίου η ομάδα έχει καταφέρει από τους δύο τελικούς FA Cup την 3ετία 2007/08-2009/10 να βρίσκεται 6 χρόνια αργότερα στην 4η κατηγορία και να λησμονεί τις πρόσφατες δόξες της.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μετά από 45 χρόνια αναμονής-μ’ εξαίρεση την περίοδο 1987/88-η Portsmouth θα βρεθεί και πάλι στα μεγάλα σαλόνια το 2003/04 έχοντας ως προπονητή τον Harry Redknapp, λαμβάνοντας την 13η θέση στο πρωτάθλημα. Στις αρχές της επόμενης χρονιάς ο Redknapp αποχωρεί από τον πάγκο των Pompey, με την ομάδα να πορεύεται αρχικά με τον Velimir Jajec και στη συνέχεια με τον Alain Perrain, με τον Γάλλο να μένει μέχρι και το Νοέμβριο του 2005, με την ομάδα να έχει τερματίσει στην 16η θέση πριν λίγους μήνες. Ο πρώην ποδοσφαιριστής και διεθνής με την εθνική ομάδα της Σκωτίας Joe Jordan, θα καθίσει για δύο αγώνες στον πάγκο της ομάδας γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες και τον Harry Redknapp να επιστρέφει σχεδόν μετά από ένα χρόνο. Η χρονιά θα κλείσει απογοητευτικά, με την Portsmouth να τερματίζει μόλις 4 βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, καταλαμβάνοντας την 17η θέση. Τα πράγματα θ’ αλλάξουν άρδην την επόμενη χρονιά με τους Pompey να «σκαρφαλώνουν» στην 9η θέση, χάνοντας για λίγο την έξοδό τους στο Uefa Cup.

Το 2007/08 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο για την Portsmouth, όχι τόσο γιατί ανέβηκε ακόμα μια θέση στο βαθμολογικό πίνακα, αλλά λόγω της κατάκτησης του FA Cup-η 2η τους φορά μετά το μακρινό 1939-κόντρα στην Cardiff City με «χρυσό» σκόρερ τον Kanu. Τον Οκτώβριο ο Redknapp θα φύγει και πάλι, αφήνοντας τον βοηθό του Tony Adams να καθοδηγήσει την ομάδα έστω και για 4 μήνες, πριν αναλάβει ο Paul Hart. Η χρονιά έκλεισε με την παρθενική συμμετοχή σ’ ευρωπαϊκή διοργάνωση και την Portsmouth στην 14η θέση της βαθμολογίας. Το καλοκαίρι εν μέσω οικονομικών δυσκολιών οι Peter Crouch, Sylvain Distin, Glen Johnson και Niko Kranjcar παραχωρήθηκαν έναντι € 40,300,000. Τον Οκτώβριο ο Ali al-Faraj θα γίνει ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας και ένα μήνα αργότερα ο Avram Grant θ’ αναλάβει την τεχνική ηγεσία της, με τον πρώτο ν’ αντικαθίσταται λίγους μήνες αργότερα από τον Balram Chainrai και από την ομάδα να της αφαιρούνται 9 βαθμοί λόγω συμμετοχής σε ειδική οικονομική διαχείριση. Η τελευταία θέση στο πρωτάθλημα θα οδηγήσει στον υποβιβασμό, ενώ τον Μάιο θα ηττηθεί από την πρωταθλήτρια Chelsea στον τελικό του FA Cup, χάνοντας παράλληλα το δικαίωμα ν’ αγωνιστεί στην Ευρώπη την επόμενη χρονιά.

Η περίοδος 2010/11 θα βρει την Portsmouth στη δεύτερη κατηγορία μετά από 8 χρόνια τερματίζοντας στην 16η θέση, ενώ την επόμενη χρονιά θα της αφαιρεθούν 10 βαθμοί από το πρωτάθλημα λόγω της ειδικής διαχείρισης, κάτι που θα της κοστίσει τον υποβιβασμό. Η επιστροφή της στην 3η κατηγορία μετά από 31 χρόνια θα συνοδευτεί με δεύτερο σερί υποβιβασμό, εξαιτίας της αφαίρεσης 10 βαθμών για την έξοδό της από την ειδική διαχείριση, με την Pompey Supporters Trust να εξαγοράζουν το σύλλογο. Το 2013/14 η Portsmouth θα «γευτεί» τη συμμετοχή της στην 4η κατηγορία μετά από 34 χρόνια, με τους Pompey να τερματίζουν στην 13η θέσης της βαθμολογίας. Την επόμενη χρονιά η ομάδα θα καταλήξει 3 θέσεις πιο κάτω, ενώ πέρυσι η 6η θέση θα της εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στα play-off, όπου και θ’ αποκλειστεί από την Plymouth Argyle. Φέτος μετά από 14 παιχνίδια η Portsmouth βρίσκεται στη 5η θέση με ρεκόρ 6-3-5, ελπίζοντας πως στο τέλος της χρονιάς θα καταφέρει να πανηγυρίσει την πολυπόθητη άνοδο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *