Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Η ανασκόπηση της χρονιάς για τη Manchester United

Ο Νίκος Ελευθερίου αναλύει την πορεία της Manchester United μέσα στο 2016.

Δεν είναι μυστικό πως την τελευταία τετραετία οι «Κόκκινοι Διάβολοι» προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους στην Premier League, στη μετά Sir Alex Ferguson εποχή. Για το λόγο αυτό, επιχειρούν να βρούν τον προπονητή που θα τους επαναφέρει στο δρόμο της διεκδίκησης τίτλων, με το δεύτερο εξάμηνο του 2016 να μοιάζει αρκετά ενθαρρυντικό για τη συνέχεια.

Το έτος άρχισε με το Louis Van Gaal στον πάγκο της United. Έναν προπονητή παλιάς γενιάς, που ναι μεν είχε αρκετές επιτυχίες στην καριέρα του, αλλά δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Η ομάδα είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως δεν πραγματοποίησε πάνω από δύο συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα, σε όλο το δεύτερο μισό του 2016. Ο Ολλανδός επιχείρησε να εμπιστευθεί ορισμένους νεαρούς παίκτες, ωστόσο ποδοσφαιριστές όπως οι Depay και Martial δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες. Ο Μάιος τη βρήκε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας με 66 βαθμούς. Στο Champions League, όπου μετείχε, τερμάτισε τρίτη σε ένα θεωρητικά εύκολο όμιλο απέναντι σε Wolfsburg, PSV και CSKA Μόσχας, παίρνοντας το εισιτήριο για το Europa League. Εκεί αποκλείστηκε από τη Liverpool στη φάση των 16, χάνοντας 2-0 στο Anfield και φέρνοντας ισοπαλία 1-1 στο Old Trafford. Το μόνο θετικό που κράτησαν ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου επιβλήθηκαν στον τελικό με 2-1 επί της Crystal Palace.

 

Το καλοκαίρι του 2016, η διοίκηση των «Κόκκινων Διαβόλων» αποφάσισε να κάνει ριζικές αλλαγές, ώστε ο σύλλογος να ανακτήσει τη χαμένη του αίγλη. Αρχικά, παρέδωσε τα κλειδιά της τεχνικής ηγεσίας στο Jose Mourinho. Έναν προπονητή, που σίγουρα, γνωρίζει το ειδικό βάρος των μεγάλων ομάδων. Έπειτα, ήρθε η μεταγραφική ενίσχυση. Η Manchester United απέκτησε το πιο hot όνομα του καλοκαιριού , τον Paul Pogba, έναντι 105 εκατομμυρίων ευρώ από τη Juventus. Ποσό που αποτελεί ρεκόρ τόσο στην ιστορία της Premier League, όσο και του ίδιου του club. Το Γάλλο ακολούθησαν οι Henrikh Mkhitaryan από την Dortmund έναντι 42 εκατομμυρίων και Eric Bailly από τη Villarreal έναντι 38 εκατομμυρίων. Κερασάκι στην τούρτα ήταν η απόκτηση του Zlatan Ibrahimovic ως ελεύθερου από την Paris Saint-Germain. Οι τέσσερις αυτοί παίκτες πήραν αμέσως θέση βασικού, δείχνοντας πως όταν είναι υγιείς μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

manutdtransfers

Η σεζόν ξεκίνησε καλά, με την κατάκτηση του Community Shield επί της Leicester, αλλά και τρείς σερί νίκες στην Premier League. Κατά το φθινόπωρο η ομάδα είχε αρκετές μεταπτώσεις στην απόδοσή της, κυρίως λόγω των πολλών τραυματισμών που αντιμετώπισε. Συγκεκριμένα, στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016, απουσίασαν οι Smalling, Bailly, Mkhitaryan, Valencia, Jones, Martial και Shaw. Σε εκείνους τους μήνες ήρθαν τρείς βαριές ήττες στο πρωτάθλημα, 2-1 από τη συμπολίτισσα City στο Old Trafford, 3-1 από τη Watford και 4-0 από την πρωτοπόρο Chelsea. Άλλο ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν, ήταν η δυσκολία του Jose Mourinho να βρεί την κατάλληλη χημεία στη βασική του ενδεκάδα. Ο Πορτογάλος είχε επιλέξει το 4-2-3-1, με τους Pogba, Fellaini στα αμυντικά χαφ και το Wayne Rooney πίσω από τον Ibrahimovic. Τακτική που δεν απέδωσε σε μεγάλο βαθμό, καθώς το κέντρο δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στην πίεση των αντιπάλων. Η αμυντική γραμμή είχε κι αυτή τα προβλήματά της, κυρίως λόγω της έλλειψης συνοχής εξαιτίας των πολλών τραυματισμών. Αυτοί ήταν και οι σημαντικότεροι λόγοι που χάθηκαν βαθμοί, σε ορισμένα θεωρητικά εύκολα παιχνίδια.

mourinho

Τα μέσα του χειμώνα βρήκαν το Special One να έχει καταλήξει στο σχήμα που τον εξυπηρετεί περισσότερο. Η ομάδα παρατάσσεται πλέον με 4-3-3, με τους Carrick, Herrera, Pogba στο χώρο του κέντρου, με το Γάλλο να μην περιορίζεται σε ανασταλτικά καθήκοντα. Έχει την εντολή να πατάει περιοχή και να γίνεται στήριγμα του Zlatan Ibrahimovic, ρόλος που δείχνει να του ταιριάζει. Επίσης, απέσυρε από τη σύνθεση τον αρχηγό Rooney, καθώς ο Άγγλος δε φαίνεται να διανύει και την καλύτερή του περίοδο στο Old Trafford. Οι Jones, Rojo έχουν συνθέσει ένα αξιοπρεπές αμυντικό δίδυμο, ενώ ο Mkhitaryan έχει αρχίσει να δείχνει την ποιότητά, αφού πέρασε το στάδιο της προσαρμογής στην Premier League.

Το τέλος του 2016 βρίσκει τους «Κόκκινους Διαβόλους» να τρέχουν ένα σερί τεσσάρων νικών στο πρωτάθλημα, βρισκόμενοι στην έκτη θέση της βαθμολογίας με 33 βαθμούς. Ρεαλιστικός στόχος τους είναι να μπούν στην πρώτη τετράδα και τις θέσεις που οδηγούν στο Champions League.Ταυτόχρονα διεκδικούν με αξιώσεις τρία τρόπαια. Αγωνίζονται στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας κόντρα στη Reading, στα ημιτελικά του League Cup κόντρα στη Hull και στη φάση των 32 του Europa League κόντρα στη Saint-Etienne.

Αναμφίβολα, η χρονιά δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχημένη διότι η ομάδα κατέκτησε δύο εγχώριους τίτλους. Εν τούτοις όταν λέγεσαι Manchester United, το όνομά σου πρέπει να είναι συνυφασμένο με τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος και την καλή πορεία στο Champions League. Πλέον, μοιάζουν να έχουν μπεί οι σωστές βάσεις εν όψει της συνέχειας.

ibrahimovic

Παίκτης της χρονιάς: Ο τίτλος αυτός ανήκει δικαιωματικά στο Zlatan Ibrahimovic. Ο Σουηδός μπορεί να βρίσκεται μόλις έξι μήνες στο σύλλογο, ωστόσο δείχνει πως είναι ο στάρ που έλειπε από τη United τα τελευταία χρόνια. Παρά τα 35 χρόνια του διαθέτει αδιαμφισβήτητη ποιότητα, γεγονός που τον βοήθησε να προσαρμοστεί άμεσα στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Μέχρι στιγμής μετράει 26 συμμετοχές και 17 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, αποδεικνύοντας πως μπορεί να αναλάβει το ρόλο του ηγέτη των «Κόκκινων Διαβόλων».

Στατιστικά της Manchester United για το 2016:

Premier League: Πρώτο εξάμηνο του 2016,

                               Σεζόν 2015-2016

Νίκες                     11

Ισοπαλίες             3

Ήττες                     5

Δεύτερο εξάμηνο του 2016

                             Σεζόν 2016-2017

Νίκες                    9

Ισοπαλίες            6

Ήττες                    3

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *