Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Ένα ιδανικό αγωνιστικό συναπάντημα και μία στατιστική νομοτέλεια

Ο Νίκος Γεωργόπουλος σχολιάζει τον σημερινό μεγάλο τελικό του Europa League και την πιθανότητα να κατακτήσει τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο η Manchester United μετά το 2008.
Εδώ και κάποιες εβδομάδες το πρωτάθλημα της Premier League είχε μετατραπεί σε μία αγγαρεία για τη Manchester United. Για την ακρίβεια, αυτό συνέβη μετά την ήττα από τηνArsenal στο Emirates με 2-0, όταν και η πιθανότητα να τερματίσουν οι Red Devils στην πρώτη τετράδα έγινε αισθητά μικρότερη από εκείνη της Arsenal ή της Liverpool.
 
Την Κυριακή τελείωσε και επίσημα το διαδικαστικό σκέλος της σεζόν. Ο Mourinho παρέταξε μία ενδεκάδα με αρκετές αλλαγές και μπόλικο νέο ωστόσο η ομάδα του επιβλήθηκε με 2-0 της Crystal Palace και έκλεισε με νίκη μία ακόμη αποτυχημένη σεζόν στο πρωτάθλημα. Και πώς να μην το πράξει με το παιχνίδι της σεζόν να έρχεται σε απόσταση τριών ημερών και την ομάδα του να έχει ήδη πληχθεί αρκετά από απουσίες λόγω τραυματισμών.
  Ώρα τελικού στη Στοκχόλμη. Ένα παιχνίδι που θα καθορίσει όχι μόνο τη συμμετοχή τωνMancunians στο επόμενο Champions League αλλά και διάφορα πράγματα ακόμη. Η Unitedδεν έφθασε στον τελικό με εντυπωσιακές εμφανίσεις καθώς έπαιξε όσο ακριβώς χρειάστηκε για να πάρει τις προκρίσεις σε βάρος του εκάστοτε επιλαχόντα αντιπάλου. Μία ομάδα που ήταν πραγματικά ομάδα Mourinho.
  Αντίπαλος της ο Ajax, ο οποίος μετά από πολλά χρόνια επέστρεψε σε έναν ευρωπαικό τελικό. Μία ομάδα με τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Μία ομάδα που έφθασε ως το παιχνίδι της Στοκχόλμης παίζοντας πολύ ωραίο και ενίοτε επιβλητικό ποδόσφαιρο. Ο Ajax είναι μία ομάδα που αρνείται να απεκδυθεί της φιλοσοφίας που διακατέχει ολόκληρο αυτό τον ποδοσφαιρικό οργανισμό. Μία ομάδα που πάντα θα έχει στο μυαλό της το ολλανδικό totalfootball του παρελθόντος που για κάποια χρόνια σάρωνε τα τρόπαια.
  Εύκολα διαφαίνεται πως μιλάμε για ένα ζευγάρι ομάδων με τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις. Από τη μία έχουμε τον κυνισμό, τη σκοπιμότητα και το know how που παρουσιάζουν πάντα οι ομάδες του Jose Mourinho στα κρίσιμα παιχνίδια και από την άλλη τον ενθουσιασμό, την ενεργητικότητα αλλά και την αφέλεια που είναι σύμφυτα με το ποδόσφαιρο και την προσέγγιση της ομάδας του «Αίαντα». Μία προσέγγιση που μπορεί να αποτελέσει «βούτυρο στο ψωμί» των Red Devils.
  Ο Ajax είναι μία ομάδα που θα τρέξει πολύ και με πολλούς παίκτες για να βρει ρυθμό στο παιχνίδι του και να παρασύρει τον αντίπαλο. Έτσι είναι και πιο αποτελεσματικό το παιχνίδι του διότι αν θέλετε είναι ένα ποδόσφαιρο που απαιτεί συναίσθημα. Ψυχολογική πίεση στον αντίπαλο, έκρηξη από τους παίκτες και θετική προσέγγιση κάθε φορά που προσπαθεί να χτίσει επιθέσεις. Ένα ποδόσφαιρο εφιαλτικό και αποπνικτικό για κάθε αντίπαλο που θα επιτρέψει στους Ολλανδούς να το επιβάλλουν και να το καλλιεργήσουν μέσα στο παιχνίδι.
  Για κακή τύχη όμως των Ολλανδών τίθενται αντιμέτωποι με έναν προπονητή που μπορεί να είναι πολλά πράγματα σαν άνθρωπος ή προπονητής αλλά δεν είναι αφελής. «Οι τελικοί υπάρχουν για να κερδίζεις και όχι για να παίζεις» είχε πει κάποτε ο Πορτογάλος. Και δεν είναι αφελής ώστε να κατέβει να παίξει καλύτερα ή πιο επιβλητικά από τον Ajax διότι ξέρει πως μάλλον θα χάσει. Ο Mourinho θα κάνει κάτι που κάνει καλύτερα από όλους. Δεν θα αφήσει τον αντίπαλο να τρέξει.
  Και εδώ είναι που μιλάμε για ένα ιδανικό αγωνιστικό σταύρωμα για τη United και ένα κακό για τον Ajax. Οι Ολλανδοί απέναντι σε Schalke και Lyon βρήκαν χώρους, έτρεξαν και σκόραραν όσα τέρματα χρειάστηκαν για να περάσουν. Ακόμη και όταν έχαναν με 3-1 στο Στάδιο των Φώτων από τη Lyon, εξακολουθούσαν να επιτίθενται γνωρίζοντας πως με ένα γκολ ακόμη θα έπαιζαν παράταση. Αλλά αυτός είναι ο Ajax. Μία ομάδα που θα παίξει ποδόσφαιρο και θα επιτεθεί. Δυστυχώς, μάλλον την Τετάρτη το βράδυ θα χρειαστεί εναλλακτικό πλάνο καθώς δεν θα έχει χώρους να παίξει το αγαπημένο του ποδόσφαιρο. Στα πλην του συγκατελέγεται και το ότι έχει έναν.. βρεφικό μέσο όρο ηλικίας για τελικούς ευρωπαικής διοργάνωσης. Αυτό είναι πολύ πιθανό να στοιχίσει όχι μόνο αν στραβώσει το παιχνίδι αλλά και αν ξεκινήσει καλά διότι απαιτείται ώριμη διαχείρηση. Η άλλη όψη ,που δεν μπορεί να αποκλειστεί, είναι να κυριαρχήσει ο ενθουσιασμός και η δίψα για διάκριση μιας ενδεκάδας που δύσκολα θα ξεπερνά τα 22 χρόνια ως μέσο όρο ηλικίας.
  Ο Mourinho ξέρει πώς να διαχειρίζεται τέτοια παιχνίδια. Το ποσοστό του σε τελικούς το δείχνει. Έχει 11 νίκες σε 13 τελικούς. Έχει χάσει μόλις το Κύπελλο Πορτογαλίας με την Portoαπό την Benfica στην παράταση με 1-2 το 2004 και το Κύπελλο Ισπανίας με τη Real από τηνAtletico το 2013 με 1-2 ξανά στην παράταση. Παραμένει όμως αήττητος σε κανονική διάρκεια τελικού. Ένα στατιστικό που μάλλον με βάση το νόμο των πιθανοτήτων θα σπάσει κάποια στιγμή. Και ίσως αυτό μπορεί να συγκατατεθεί στις ελπίδες του Ajax όχι από άποψη αγωνιστική διότι δεν θα επηρεάσει το τι θα γίνει εντός των τεσσάρων γραμμών αλλά στην προσέγγιση που μπορεί να επιχειρήσει κάποιος πάνω στο παιχνίδι. Συνοψίζοντας, είναι ένα παιχνίδι με ξεκάθαρο φαβορί την αγγλική ομάδα λόγω νοοτροπίας και dna που της δίνει ο προπονητής της. Πρόκειται όμως για ένα 90λεπτο (και ίσως 120 λεπτά) όπου και ο Ajax θα διεκδικήσει τις πιθανότητες του. Και ποιος ξέρει; Ίσως χάσει και ο Mourinho έναν τελικό σε κανονική διάρκεια!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *