Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Αγάπη για το έμβλημα ή ένα ακόμη ζουμ από την κάμερα;

Ο Νίκος Γεωργόπουλος σχολιάζει την κυριακάτικη κίνηση του Jose Mourinho να φιλήσει το σήμα της Manchester United σε αγώνα με αντίπαλο την Chelsea.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο το παιχνίδι ανάμεσα στην Manchester United και την Chelsea ήταν εκείνο που τράβηξε ευλόγως πάνω του τα περισσότερα βλέμματα και φώτα της δημοσιότητας. Η United νίκησε αρκετά εύκολα ωστόσο ο Jose Mourinho κατάφερε ξανά να κερδίσει εκείνος πάνω του όλα τα φλας.
Η κίνηση του να χτυπά και να δείχνει το έμβλημα της United προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο από τους οπαδούς της Chelsea αλλά και από την κοινή γνώμη στην Αγγλία και έξω από αυτή. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν άξιζε να γίνει τόση κουβέντα. Δύο είναι οι πιθανές απαντήσεις. Η πρώτη είναι πως ο Mourinho έχει τέτοιο συναισθηματικό δέσιμο με τη Unitedο πότε κάλλιστα μπορεί να γίνει μία α συζήτηση ενώ η δεύτερη είναι πως ο Πορτογάλος τεχνικός απλά προτίμησε με αυτόν τον τρόπο να μαγνητίσει ξανά την προσοχή και να τεθεί στο επίκεντρο αυτής.
Το παρελθόν του «Special One» μας κάνει να διατηρούμε αμφιβολίες για το πόσο έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα το συναισθηματικό του δέσιμο με τους Red Devils. Ναι είναι μία δουλειά την οποία σίγουρα ήθελε χρόνια να αναλάβει. Ναι είναι μία δουλειά την οποία και περίμενε να αναλάβει από εποχής Sir Alex Ferguson με την εκτίμηση και την παραφιλολογία του σπουδαίου Σκωτσέζου για το πρόσωπο του. Ναι στη United νιώθει μεγάλη πίεση να πετύχει. Όλα αυτά είναι σωστά.
Πέρα όμως από όλα αυτά τα λογικά υπάρχει και το ρεαλιστικό του πράγματος. Ο Mourinho ήταν, είναι και θα είναι μία από τις πλέον –αν όχι η πιο εγωκεντρική- εγωκεντρικές φιγούρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Είναι ο άνθρωπος, ο οποίος το Σεπτέμβριο του 2008 πριν την αναμέτρηση του Παναθηναικού με την Ίντερ στο ΟΑΚΑ για το Champions League μπήκε με τη σαγιονάρα στη συνέντευξη τύπου και την τελευταία προπόνηση για να ασχοληθούν όλοι μαζί του. Είναι ο άνθρωπος, ο οποίος μετά τη λήξη της Κυριακάτικης αναμέτρησης στο Old Trafford ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό «Ιούδας» που του προσήψαν οι φίλοι της Chelsea απάντησε πως «Μέχρι κάποιος άλλος να πάρει τόσα πρωταθλήματα για την Chelsea, o Ιούδας θα είναι πρώτος».
Ο Mourinho με την κίνηση του αυτή δεν ήθελε πρωτίστως να αναδείξει την αγάπη του για τη Manchester United. Ήθελε να δείξει στους οπαδούς της Chelsea πως πλέον και για εκείνον η Chelsea δεν είναι αυτό που ήταν. Μετά την περυσινή του σεζόν στο Stamford Bridge αλλά και τα συμβάντα στο ChelseaManchester United του Μαρτίου για το Κύπελλο Αγγλίας πριν κανένα μήνα, ο Mourinho αντιλήφθηκε πως πλέον δεν έχει καμία ασυλία στη «μπλε» μεριά του Λονδίνου. Και ήθελε για λόγους εγωισμού να δείξει πως και από τη μεριά του το γυαλί μάλλον ράγισε οριστικά. Ο Mourinho δεν είναι πλέον Special One για τους φίλους της Chelsea ούτε η Chelsea «κάτι παραπάνω από ένα σύλλογο» όπως είχε πει μετά την πρόκριση στο τέλος επί της PSG στα προημιτελικά του Champions League το 2014.
 
Και δεν υπήρχε καλύτερη αφορμή για να το δείξει αυτό. Μετά από μία καθαρή νίκη επί της παλιάς του ομάδας και με τους οπαδούς της Chelsea να φωνάζουν διάφορα για εκείνον κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν η ιδανική συγκυρία. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως έχει ξανακάνει κάτι παρόμοιο. Όταν το ημερολόγιο έγραφε 27/4/2014, η Chelsea είχε επιβληθεί με 0-2 τηςLiverpool στο Anfield παίρνοντας το πρωτάθλημα από τα χέρια των «Κόκκινων». Ο Mourinho, ελέω επαναληπτικού στο Champions League με την Atletico 3 μέρες αργότερα, παρέταξε μία Chelsea παντελώς αλλαγμένη. Το κίνητρο της Chelsea δεν ξεπερνούσε τη διασφάλιση της 3ης θέσης τότε. Το κίνητρο του Mourinho όμως ήταν ανώτερο. Σε μία μέρα όπου τα φώτα ήταν πάνω στη Liverpool και στην αδυναμία της να πάρει αποτέλεσμα που θα της χάριζε σχεδόν τον τίτλο, εκείνος μετά τη λήξη της αναμέτρησης επιδεικτικά χτυπούσε και έδειχνε το έμβλημα της Chelsea.
Τότε δεν γεννήθηκε η αγάπη του για την Chelsea. Ούτε δυνάμωσε. Τότε είχε όλη τη «σκηνή» δική του για να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Και το έπραξε. Το ίδιο έπραξε και τώρα. Mε την ίδια επιτυχία καθώς κέρδισε τις αναφορές και την προσοχή που επιδίωξε. Μπορεί νωρίτερα μέσα στη σεζόν να επέκρινε τον Jurgen Klopp για την υπερβολική του ενέργεια και αντίδραση στην άκρη του πάγκου αλλά ξέρει πως μεταξύ αυτού και του Γερμανού υπάρχει μία θεμελιώδης διαφορά. Ο Klopp για παράδειγμα έχει παραδεχθεί πως δεν μπορεί να αλλάξει διότι είναι γεμάτος συναισθήματα και δεν θέλει να είναι το κέντρο της προσοχής. Ο Mourinho θέλει να είναι το κέντρο της προσοχής. Απλά θέλει να την κερδίζει αλλιώς. Και τα καταφέρνει περίφημα. Συνεπώς, μάλλον άδικα έγινε τόση κουβέντα για μία typical Jose Mourinho στιγμή. Ήθελε απλά ένα ακόμη ζουμ από την κάμερα.. 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *