Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Αποβολή λόγω του σκανδάλου κακοποίησης ανηλίκων

Η πρώτη αποβολή στον χώρο του ποδοσφαίρου από την F.A. είναι γεγονός και πλέον ίσως η Chelsea αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα.

Η αγγλική ομοσπονδία είναι πολύ πιεσμένη καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου μετά τις αποκαλύψεις ατόμων που δούλεψαν σε παλαιότερη έρευνα για την κακοποίηση ανηλίκων ότι εκβιάστηκαν από υψηλόβαθμα στελέχη της F.A. αλλά και ότι είχαν βρει στοιχεία τα οποία, ενώ είχαν παραδώσει επίσημα σε αυτή, δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ.

Ο πρόεδρος της F.A. έχει ήδη δηλώσει ότι θα αντιμετωπίσουν όπως πρέπει οποιαδήποτε νομική κατηγορία προκύψει απέναντι σε πρώην ή νυν στελέχη της, αλλά και το σύνολο της ομοσπονδίας σαν φορέα.

Έτσι τώρα θέλουν σίγουρα να δείξουν ότι έχουν πάρει το θέμα πολύ σοβαρά και παρά την όποια διαφθορά υπήρξε στο παρελθόν στις τάξεις της, τα στελέχη που την απαρτίζουν αυτή τη στιγμή είναι αποφασισμένα να ακολουθήσουν το δρόμο που πρέπει.

Είτε λοιπόν πρόκειται για μία προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις είτε όχι, το γεγονός είναι ότι έχουμε επίσημα την πρώτη αποβολή της ομοσπονδίας για άτομο το οποίος σχετίζεται με την υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων.

Πολλοί περίμεναν ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε πιο νωρίς, ωστόσο αν κοιτάξει κανείς τις χρονολογίες που έχουν προκύψει από τις καταγγελίες καταλαβαίνει ότι έχει περάσει αρκετός καιρός και είναι πιθανό οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους να έχουν σταματήσει να ασχολούνται με το άθλημα. Και αυτό είναι που συμβαίνει στην πραγματικότητα, αφού όσα ονόματα είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα είναι πρώην επαγγελματίες του χώρου, ενώ σε μερικές περιπτώσεις οι δράστες δε βρίσκονται καν στη ζωή πλέον.

Η πρώτη εξαίρεση όμως ακούει στο όνομα Dario Gradi και μέχρι πριν λίγες ώρες βρισκόταν ακόμα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Πιο συγκεκριμένα ο Gradi ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Crewe Alexandra, του συλλόγου που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αστυνομικής έρευνας αυτή τη στιγμή. Ο 75χρονος είναι μέλος της Crewe από το 1983 και υπήρξε προπονητής της για 24 χρόνια συμπληρώνοντας περισσότερα από 1.200 παιχνίδια στον πάγκο της. Μάλιστα η πορεία του με την ομάδα του εξασφάλισε τη διάκριση MBE, που δίνεται σε εξέχουσες προσωπικότητες που έχουν δουλέψει στη Βρετανία και μεταφράζεται στη χώρα μας σαν «ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας».

Ο Gradi αποκλείστηκε από τον αγώνα της ομάδας εναντίον της Crawley Town το Σάββατο και του επιβλήθηκε απαγόρευση ενασχόλησης με το άθλημα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα προς το πρόσωπο του, η οποία θεωρείται προτεραιότητα της αστυνομίας αυτή τη στιγμή.

Το όνομα του σχετίστηκε με την έρευνα λίγες μέρες πριν, όταν ακούστηκε ότι την περίοδο που δούλευε στην Chelsea, τη δεκαετία του ’70, επισκέφτηκε το σπίτι ενός 15χρονου παίκτη των ακαδημιών των «μπλε» για να ηρεμήσει την οικογένεια του σχετικά με την ανησυχία που είχε για την πιθανότητα να είχε δεχθεί ο νεαρός σεξουαλική παρενόχληση από τον Eddie Heath. Ο Heath ήταν τότε ο υπεύθυνος της ομάδας των σκάουτερ του συλλόγου και πλέον υπάρχουν πολλά στοιχεία που να τον εμπλέκουν σε παρόμοια περιστατικά. Ο Gradi από τη μεριά του ήταν τότε αρκετά νέος, λίγο πάνω από 30, και ήταν βοηθός προπονητής της ομάδας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες φέρεται να είπε στην οικογένεια ότι γνώριζε το ότι ο Heath ήταν πιο «κοντά» απ’ ότι έπρεπε με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές.

Ωστόσο η Chelsea δεν κινήθηκε ποτέ εναντίον του Heath, ούτε νομικά ούτε με κάποιον άλλο τρόπο, αφού παρέμεινε στο πόστο του μέχρι το τέλος εκείνης της δεκαετίας και συγκεκριμένα μέχρι το 1979. Μάλιστα πρόσφατα ένας πρώην ποδοσφαιριστής της, ο Garry Johnson, αποκάλυψε ότι η ομάδα τον πλήρωσε μετά από δικαστική διαμάχη για να μη μιλήσει για το ότι κακοποιήθηκε από τον Heath.

Η έρευνα για την Chelsea είχε ξεκινήσει από νωρίς, καθώς ο Heath ήταν ένα από τα πρώτα πρόσωπα που συγκέντρωσαν αρκετές καταγγελίες γύρω τους. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή και έτσι οι ερευνητές έπρεπε να εστιάσουν στο παρελθόν του και να αναζητήσουν στοιχεία από τη θητεία του στο σύλλογο. Οι «μπλε» ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν εσωτερική έρευνα για την όλη κατάσταση και θα συνεργαστούν με τις αρχές παραδίδοντας ότι στοιχεία σχετικά με την υπόθεση προκύψουν. Ωστόσο λίγο αργότερα βγήκε στο φως η είδηση για τη συμφωνία που είχε γίνει με τον Johnson και τα λεφτά που του προσφέρθηκαν και ο λονδρέζικος σύλλογος δεν είχε ποτέ αποκαλύψει στις αρχές ότι συνέβη κάτι τέτοιο. Οι «μπλε» εξέδωσαν και ανακοίνωση στη συνέχεια στηρίζοντας τον Johnson, όμως ήταν πλέον αργά.

Οι αρχές άρχισαν να πιστεύουν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στην όλη ιστορία και έτσι άρχισαν να ερευνούν περισσότερο τον σύλλογο. Κάπως έτσι πλέον το ενδιαφέρον τους στρέφεται στον Gradi, από τον οποίο θέλουν να αποσπάσουν πληροφορίες για το πόσα πράγματα γνώριζαν οι άνθρωποι της Chelsea για την απαράδεκτη συμπεριφορά του Heath και αν το όλο θέμα συγκαλύφθηκε από τον σύλλογο εκείνη την εποχή αλλά και σε έρευνες που έγιναν στη συνέχεια μέχρι να φτάσουμε στις μέρες μας.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επιπλέον πληροφορίες για το αν το ενδιαφέρον γύρω από τον Gradi στρέφεται αποκλειστικά γύρω από τη θητεία του στην Chelsea ή υπάρχουν κατηγορίες που εμπλέκουν τον ίδιο ή κάποιον από τους υπαλλήλους του σε υποθέσεις κακοποίησης και στην Crewe.

Πάντως ο Mr Crewe, όπως είναι το παρατσούκλι του Gradi μετά την πολυετή του θητεία στην ομάδα, έχει πολλές αποκαλύψεις να κάνει και σίγουρα μπορεί να υποδείξει περισσότερους άμεσα εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο από όσους έχουν καταφέρει να συλλέξουν στοιχεία οι ερευνητές και η μαρτυρία του αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Πάντως μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις στη Σκωτία για τον Jim McCafferty, η υπόθεση παραμένει ανοικτή σε όλα τα μέτωπα, με τους συλλόγους που εμπλέκονται να έχουν ξεπεράσει πλέον τους 100.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *