Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Δύο Σκωτσέζοι θρύλοι που άλλαξαν την ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου

Σαν σήμερα το 1932 έκανε το ντεμπούτο του σαν ποδοσφαιριστής στις επαγγελματικές κατηγορίες και συγκεκριμένα στην 3η κατηγορία, ο Bill Shankly σε ηλικία 19 ετών με την φανέλα της Carlisle United εναντίον της Rochdale εντός έδρας, σε ένα παιχνίδι που έληξε ισόπαλο 2-2.

Ο θρυλικός αυτός προπονητής, που συνέδεσε το όνομα του με την Liverpool είχε μια αξιόλογη ποδοσφαιρική καριέρα, η οποία ξεκίνησε στην Carlisle United τη σαιζόν 1932-33 και συνεχίστηκε την επόμενη και για 16 συνεχή χρόνια στην Preston North End, όπου και αποσύρθηκε. Η μια και μοναδική σαιζόν του Shankly στην Carlisle United συνοδεύτηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς εκτός από τις 16 συμμετοχές που είχε με την πρώτη ομάδα, συνέβαλλε τα μέγιστα και στην κατάκτηση του North Eastern League Cup με τις “ρεζέρβες” της ομάδας.

Το μεγαλύτερο παράσημο στην ποδοσφαιρική καριέρα του Shankly αποτελεί η κατάκτηση του FA Cup με την Preston την σαιζόν 1937-38, καθώς και η 3η θέση που κατέκτησε η ομάδα του στην 1η κατηγορία. Εκείνη η χρονιά ήταν η χρονιά καταξίωσης και αναγνώρισης στην ποδοσφαιρική καριέρα του σπουδαίου αυτού Σκωτσέζου, δυστυχώς όμως τον επόμενο χρόνο ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και διέκοψε την πολλά υποσχόμενη του καριέρα.

Συνολικά στην ποδοσφαιρική του καριέρα ο Bill Shankly μέτρησε 313 εμφανίσεις σε αγώνες πρωταθλήματος με τις φανέλες των Carlisle United και Preston North End πετυχαίνοντας 13 τέρματα, ενώ την φανέλα με το εθνόσημο κατάφερε να φορέσει μόνο πέντε φορές.

Μια ημέρα σαν σήμερα το 1941 γεννήθηκε στο σπίτι των παππούδων του στο Govan, μια συνοικία ναυπηγών στην Γλασκώβη, ο Alexander Chapman Ferguson ή αλλιώς Sir Alex Ferguson.

Ο Sir Alex είχε μια αξιόλογη καριέρα σαν ποδοσφαιριστής στην Σκωτία, όπου αγωνίστηκε κατά σειρά στις Queen’s Park, St Johnstone, Dunfermlin Athletic, Rangers, Falkirk, Ayr United παίζοντας στη θέση του προωθημένου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σαιζόν 1965-66 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της 1ης κατηγορίας με την φανέλα της Dunfermline.

Το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας του Ferguson ήρθε 17 ολόκληρα χρόνια αργότερα από την ημέρα που έκανε το ντεμπούτο του, δηλαδή το 1974 και σχεδόν αμέσως αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσει την τύχη του στην προπονητική. Τα πρώτα χρόνια στην St Mirren φανέρωσαν μεγάλη ικανότητα και προοπτική για σπουδαία πράγματα μελλοντικά, κάποια από τα δυνατά του στοιχεία ήταν να ανακαλύπτει καινούρια ταλέντα, να επιβάλλει σκληρή πειθαρχία στους ποδοσφαιριστές και επιπλέον ήταν θιασώτης του επιθετικού ποδοσφαίρου.

Η καθιέρωση ήρθε στην Aberdeen με την οποία κατάφερε σπουδαία πράγματα όπως τα τρία πρωταθλήματα Σκωτίας, το ένα Κύπελλο Κυπελλούχων και δευτερευόντως τα τέσσερα Κύπελλα Σκωτίας, το ένα League Cup Σκωτίας και το ένα ευρωπαϊκό Super Cup. Τα επιτεύγματα του με την Aberdeen θεωρήθηκαν σπουδαία κυρίως επειδή μπήκε σφήνα στο δίπολο Rangers-Celtic.

Όπως ήταν λογικό αυτές οι επιτυχίες του Sir Alex έκαναν αρκετές ομάδες από την Αγγλία να χτυπήσουν την πόρτα του συλλόγου, με την Manchester United να βγαίνει νικήτρια στην εξασφάλιση της υπογραφής του.

Η ιστορία έδειξε ότι η απόφαση του Sir Alex Ferguson να αποδεχθεί την πρόταση της United ήταν η πιο σωστή στην καριέρα του, καθώς κατόρθωσε να ξυπνήσει έναν κοιμώμενο γίγαντα όπως ήταν η Manchester United όταν ανέλαβε τις τύχες της και να την κάνει μία από τις μεγαλύτερες ομάδες του πλανήτη.

Ο απολογισμός των τροπαίων της United στα 27 χρόνια του Ferguson στον πάγκο της τα λέει όλα, 38 τρόπαια εκ των οποίων 13 Πρωταθλήματα, 5 FA Cup, 4 League Cup, 10 Charity/Community Shield, 2 UEFA Champions League, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 UEFA Super Cup, 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο και 1 FIFA Club World Cup.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *