Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Η δική τους μάχη!

Ο Νίκος Γεωργόπουλος αφήνει το Big-6 της Premier League και σχολιάζει τη μάχη που δίνουν οι ομάδες για την αποφυγή του υποβιβασμού.
  Μπορεί η Chelsea να έχει διαφορά επτά βαθμών από Tottenham Hotspur και Liverpool ωστόσο αυτό δεν μειώνει το τεράστιο ενδιαφέρον του κοινού για μία μάχη στα υψηλότερα στρώματα της βαθμολογίας, η οποία αναμένεται να έχει σίγουρα και άλλα επεισόδια στο μέλλον. Ο Ιανουάριος έχει χαρακτηρισθεί από όλους ως ένας σπουδαίος μήνας για τη μάχη του πρωταθλήματος (εν΄ όψει και της αναμέτρησης LiverpoolChelseaστις 31 του μήνα).
  Χώρια από το πόσο καθοριστικός θα είναι στην πραγματικότητα για το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα το Μάιο, είναι ένας μήνας κατά τον οποίο έχει αρχίσει και φουντώνει και μία μάχη για παραμονή που προμηνύεται ξανά συγκλονιστική. Κακά τα ψέματα, για ομάδες όπως η Hull ή η Burnley η παραμονή στην κατηγορία αποτελεί το δικό τους ««πρωτάθλημα». Τα τρελά χρήματα που διανέμονται κάθε χρόνο καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό το status quo αυτών των συλλόγων και αυξάνουν σίγουρα την αξία τους. Και είναι πολλές ομάδες που θα παλέψουν ώστε να μη βρίσκονται στη δεξαμενή αυτή των τριών ομάδων που τέτοια εποχή το 2018 θα παλεύουν στα πάρα πολύ δύσβατα μονοπάτια της Championship.
  Aς ξεκινήσουμε από το τέλος της βαθμολογίας. Εκεί βρίσκεται η Sunderland. Η ομάδα του David Moyesφαίνεται πως θα παλέψει μέχρι τέλους για τη θέση της. Μία ομάδα που έχει πολλούς τραυματισμούς, κάνει πολλά ατομικά λάθη μέσα στα παιχνίδια και χαρακτηρίζεται από μεγάλη ψυχολογική αστάθεια μέσα στα παιχνίδια της. Έχει βέβαια έναν προπονητή που ξέρει πάρα πολύ καλά την κατηγορία. Και επιπλέον έχει έναν παίκτη που μπορεί να βάλει εύκολα τη μπάλα στα δίχτυα όταν η μπάλα καίει, τον Jermain Defoe. Για αυτό και ήταν καίριας σημασίας το να μην παραχωρηθεί στη West Ham πριν λίγες ημέρες. Μάλλον η Sunderland χρειάζεται έναν παίκτη που θα βοηθήσει στο δημιουργικό κομμάτι ωστόσο καλό θα ήταν να μην την ξεγράψει κάποιος νωρίς διότι πολύ πιθανόν οι «Μαυρόγατες» να αποδειχθούν εφτάψυχες.
  Ακριβώς πάνω από τη Sunderland, βρίσκεται η Swansea. Οι Ουαλοί στο πρόσωπο του Paul Clementβρήκαν τον τρίτο προπονητή τη φετινή σεζόν διορθώνοντας μόλις μετά από 85 μέρες το λάθος ονόματι BobBradley ( μάλλον έμαθαν από το περυσινό λάθος της Newcastle με τον Steve McLaren). Η Swanseaσίγουρα θα βελτιωθεί με τον Clement. Σίγουρα θα παλέψει. Ο νέος της τεχνικός θα προσπαθήσει άμεσα να διορθώσει τα κακώς κείμενα στην άμυνα διότι μεσοεπιθετικά έχει αρκετή ποιότητα. Αν καταφέρει να βελτιωθεί στην άμυνα, η ουαλική ομάδα σίγουρα έχει τα φόντα να τα καταφέρει. Μειονέκτημα της η απειρία του νέου της τεχνικού σε μία τέτοια μάχη παραμονής και δη υπό την απαιτητικότητα της Premier League.
  Τρίτη ομάδα που θα υποβιβαζόταν αν τελείωνε σήμερα το πρωτάθλημα είναι η Hull City του Marco Silvaπλέον. Ο Πορτογάλος καλείται να σώσει τις Τίγρεις. Ήδη ο Πορτογάλος έχει βελτιώσει την αυτοπεποίθηση αλλά και το παιχνίδι της Hull με τη μπάλα. Κινείται μάλιστα και για προσθήκες στο μετεγγραφικό παζάρι. Η Hull χρειάζεται σημαντική «ένεση» ποιότητας στη μεσοεπιθετική της γραμμή για να τα καταφέρει. Ο Silvaείναι ένας ταλαντούχος προπονητής με καλή τακτική παιδεία αλλά όπως και ο Clement δεν έχει εμπειρία από παρόμοια κατάσταση πόσο μάλλον στο πιο δύσκολο πρωτάθληματου κόσμου. Έχει πλέον και αυτή τις πιθανότητες να τα καταφέρει. Εκτίμηση μας είναι πως θα είναι μία από τις τρεις που δεν θα τα καταφέρει.
  Πέρα από τη ζώνη του υποβιβασμού χωρίς καμία ιδιαίτερη απόσταση είναι η Crystal Palace. Με νέο τεχνικό πλέον τον Sam Allaryce, oι «Αετοί» έκαναν μία φαινομενικά ασφαλή επένδυση σε έναν εξαιρετικό γνώστη της κατηγορίας αλλά και παρόμοιων μεγεθών. Η Palace δεν έχει καταφέρει ακόμη να κερδίσει με τον BigSam στον πάγκο της στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος (έκανε όμως σεφτέ στο FA Cup το βράδυ της Τρίτης.) Όπως και η Sunderland έχει έναν ικανότατο σκόρερ στο πρόσωπο του Benteke και αναμένεται να ενισχυθεί και άλλο. Αν αποκτήσει έναν καλό αμυντικό και έναν αμυντικό χαφ μπορεί δύσκολα θα υποβιβαστεί, γιατί κατά τα άλλα έχει ποιότητα σε όλες τις τις γραμμές. Δύσκολα πάντως ποντάρει κάποιος να υποβιβαστεί ομάδα του Allardyce όταν την ανέλαβε στα τέλη του Δεκέμβρη.
  Μετά την Palace υπάρχουν ομάδες σε απόσταση 3-4 πόντων και είναι οι ομάδες παράγοντες Χ θα λέγαμε στην εξίσωση της παραμονής. Η Middlesbrough είναι μία ομάδα που αμύνεται καλά. Και αυτό θα την βοηθήσει σίγουρα όχι όμως αν δεν αρχίσει να εκμεταλλεύεται την έδρα της. Αν ρωτήσετε τον Aitor Karankaαυτή την περίοδο αν προτιμά να παίζει εντός ή εκτός έδρας μάλλον θα σας απαντήσει το δεύτερο. Και πώς να το κάνει άλλωστε όταν η Boro δυσκολεύεται απελπιστικά να πάρει βαθμούς νίκης στο Riverside;  Η κυνικότητα του Karanka ίσως εν τέλει αποδειχθεί επαρκής αλλά η ομάδα του σύντομα πρέπει να μαζεύει πόντους και στο σπίτι της.  Στην αντίπερα όχθη της Middlesbrough βρίσκεται η ομάδα της Burnley. Ποιος θα περίμενε πως οι περισσότερες ομάδες θα παρακαλούσαν να μην επισκέπτονταν το Turf Moor. Μπορεί η Burnley να έχει 26 πόντους (με τους 25 στην έδρα της ) αλλά δεν παύει να σώζεται αποκλειστικά από αυτό έως τώρα διότι έχει ένα από τα 2 χειρότερα ποιοτικά ρόστερ της κατηγορίας. Μπορεί βέβαια να φθάσει τους 38-40 (που συνήθως δίνουν  παραμονή ) μόνο από τις επιδόσεις της στο Turf Moor αλλά δεν αποκλείεται να μην συνεχίσει και χωρίς απώλειες στο σπίτι της. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να βελτιώσει και τις επιδόσεις της onthe road που λένε και οι Άγγλοι διότι θεωρούμε  πιο πιθανό το δεύτερο σενάριο.
  Δεν είναι απίθανο βέβαια να εμπλακούν σύντομα στη μάχη της παραμονής ομάδες όπως η Leicester ή η Watford. Οι πρωταθλητές είναι εξαφανισμένοι φέτος εκτός έδρας, είναι εξαιρετικά αφελείς και έχουν ακόμη και το Champions League στο μυαλό τους που σίγουρα θα τους επηρεάσει αρνητικά τον Φβερουάριο και το Μάρτιο. Από την άλλη, οι Hornets μετά από μία εξαιρετική αρχή έχουν αρχίσει και ζορίζονται πολύ να φθάσουν σε τρίποντα. Έχουν βέβαια αρκετή ποιότητα στο ρόστερ τους ωστόσο αυτό πάντα δεν αρκεί για να σώσει την παρτίδα. Τουλάχιστον αυτό επιβεβαίωσε πέρυσι περίφημα και η Newcastle.
Έχοντας συμπληρώσει 21 στροφές στο φετινό πρωτάθλημα, η μάχη για την παραμονή στην κατηγορία θα έχει να διεκδικήσει καια υτή τις δικές τις δάφνες ποιότητας και αγωνίας. Πότε άλλωστε τα τελευταία χρόνια είχαμε ξοφλημένες καταστάσεις στο βυθό της βαθμολογίας από νωρίς;  Προμηνύεται ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα για όλες τις θέσεις στα ανώτατα και στα κατώτατα στρώματα του βαθμολογικού πίνακα!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *