Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Μία ακόμη βαυαρική υπενθύμιση υπεροχής!

Ο Νίκος Γεωργόπουλος γράφει στο englishfootball.gr για την εικόνα των αγγλικών ομάδων στην Ευρώπη και τους λόγους της πτώσης τους.
Ο αποκλεισμός της Arsenal από την Bayern Munchen δεν θα μείνει τόσο πολύ στη μνήμη μας  επειδή η Bayern απέκλεισε τους Λονδρέζους. Κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα. Ωστόσο θα μείνει στην ιστορία ως το μεγαλύτερο συνολικό σκορ με το οποίο αποκλείστηκε ποτέ αγγλική ομάδα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και η στιγμή που ήλθε αυτός ο αποκλεισμός κρούει ξανά έναν κώδωνα κινδύνου για τις αγγλικές ομάδες.
Οι εποχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα οπότε και για κάποια χρόνια τρεις ή δυο από τις τέσσερις ομάδες των ημιτελικών της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ήσαν αγγλικές και κάποιος έψαχνε ποια ή ποιες από τις τέσσερις του τότε λεγόμενου Big Four θα μείνει εκτός έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Αυτή τη στιγμή καμία αγγλική ομάδα δεν βρίσκεται κοντά στην εξίσωση του να θεωρείται αδιαμφισβήτητα ως μία εκ των 4-5 κορυφαίων ομάδων της ηπείρου.
Καμία αγγλική ομάδα αυτή τη στιγμή αν ζευγαρωθεί με μία εκ των Real, Barcelona ή Bayernγια αρχή μπορεί να σκεφτεί πως η πρόκριση ξεκινά από πιθανότητες 50-50. Ή αν το σκεφτεί μάλλον τρέφει αυταπάτες. Οι αγγλικές ομάδες επί 5-6 χρόνια μοιάζουν αδύναμες να διεκδικήσουν αυτό που πριν μία δεκαετία είχαν κεκτημένο, δηλαδή πρωταγωνιστικό ρόλο στοUefa Champions League αν όχι την πρωτοκαθεδρία. Και όχι δεν έχουν επηρεαστεί μόνο από το ότι για παράδειγμα οι τρεις προαναφερθείσες ομάδες έχουν καταφέρει να παραμείνουν σε κορυφαίο επίπεδο τα χρόνια της δικής τους πτώσης. Αντίθετα, αυτό είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος.
Οι Άγγλοι πληρώνουν την ευχή και στην προκειμένη περίπτωση κατάρα του να περιστρέφονται τα πάντα πρωτίστως γύρω από το δικό τους προϊόν. Σύμφωνοι πως έχει χτιστεί, καλλιεργείται, διαφημίζεται και εξελίσσεται θαυμάσια. Ουδέν καλόν όμως αμιγές κακού και τανάπαλιν. Τα πρόσφατα παραδείγματα των Liverpool και Man United όταν έμειναν εκτός του Champions League δημιούργησαν αμέσως την «υποχρέωση» στο  Big Six πλέον να θέσουν ως αυτοσκοπό πρωτίστως να βρίσκονται στη διοργάνωση. Έτσι, αυξήθηκε και αφόρητα ο ανταγωνισμός στο πρωτάθλημα στα ανώτατα βαθμολογικά στρώματα. Διότι αν μείνεις μία χρονιά εκτός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης σε ένα τόσο απαιτητικό πρωτάθλημα, μάλλον πολύ  δύσκολα θα καταφέρεις να μπεις και την επόμενη χρονιά. Η ενίσχυση όλων των ομάδων έχει πλέον φέρει σε οριακή κατάσταση την ισορροπία αντοχής των αγγλικών ομάδων μεταξύ ενός σπουδαίου μεσοβδόμαδου ευρωπαϊκού αγώνα και ενός πολύ δύσκολου ακολουθούντος παιχνιδιού για την Premier League. Και όταν χρησιμοποιείται ο όρος αντοχή δεν νοείται μόνο η σωματική αλλά και η πνευματική.
Από την άλλη μεριά, τα τελευταία χρόνια, οι ομάδες από το Νησί παρουσιάζονται απρόθυμες να προσπαθήσουν το κάτι παραπάνω. Δεν είναι δύσκολο να παρατηρηθεί ένα ζήτημα στάσης απέναντι στα παιχνίδια. Με το ζήτημα αυτό δεν εννοείται πως δεν είναι θεμιτή η διάκριση. Κάθε άλλο. Εννοείται πως πλέον δεν φαίνεται να γίνεται το κάτι παραπάνω από μεριάς προσπάθειας.  Είτε μιλάμε για κάτι αντικειμενικά δύσκολο όπως το να γυρίσεις σκορ απέναντι στη Bayern είτε μιλάμε για κάτι εκ των ων ουκ άνευ όπως το να κυνηγήσεις γκολ απέναντι στη Real όντας για πρώτη φορά ως Manchester City στα  ημιτελικά και ξέροντας πως με 1-1 στο Santiago Bernabeu πας στον τελικό. Αλλά εν τέλει η City του παραδείγματος δεν το κυνήγησε τόσο. Αυτό το ψυχολογικό στοιχείο είναι σίγουρα απόρροια και της προηγούμενης σκέψης περί της πολύ δύσκολης Premier League.
 
Σε όλα αυτά θα προστεθεί και η άρνηση των αρμόδιων ποδοσφαιρικών αρχών της χώρας να δώσουν ανάσες στους συλλόγους τους. Είτε αυτό θα είναι χειμερινή διακοπή (άσχετα  που ο μεγαλύτερος της εχθρός είναι η εμμονική προσκόλληση στην ποδοσφαιρική κουλτούρα και παράδοση) είτε θα είναι μονά παιχνίδια για το FA Cup ή καθιέρωση παραπάνω ημερών ξεκούρασης για τις ομάδες που έχουν μεσοβδόμαδα ευρωπαϊκά παιχνίδια (όπως στη Γαλλία για παράδειγμα αγωνίζεται Παρασκευή σύλλογος που έχει παιχνίδι για το Champions Leagueτην Τρίτη) μιλάμε για πράγματα άγνωστα στο πρόγραμμα των αγγλικών αρχών. Πράγματα όμως απλά που μπορούν σίγουρα να αλλάξουν πράγματα. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως πριν λίγες μέρες ο Gareth Bale ανέφερε πως οι αγγλικές ομάδες υποφέρουν στην Ευρώπη λόγω της εξάντλησης από το εγχώριο πρωτάθλημα και της έλλειψης διακοπής. Ανησυχητικό τω όντι να το λέει ο βιονικός κατά την καριέρα του στην Premier League Ουαλός εξτρέμ.
Μέχρι να αλλάξει ο προγραμματισμός ριζικά σε κάποια πράγματα δυστυχώς η επάνοδος των αγγλικών ομάδων σε θέση ισχύος για να πρωταγωνιστήσουν θα μοιάζει με ένα όνειρο απατηλό. Και μάλλον η Bayern και η κάθε ομάδα σε επίπεδο κοντά στην Bayern θα μπορεί να κουνά το δάχτυλο απαγορευτικά υπενθυμίζοντας την υπεροχή της έναντι στους πάλαι ποτέ κυρίαρχους της διοργάνωσης παρότι πλέον έχουν μαζέψει τους πιο περιζήτητους προπονητές και έχουν μπάτζετ μεγαλύτερα και από τα χρόνια της κυριαρχίας τους.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *