Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Παρί και Μαρσέιγ στον θεσμό που είναι… παριζιάνικος

Trophée des Champions ονομάζουν το Σούπερ Καπ τους οι Γάλλοι, θεσμός που ξεκίνησε το 1949 αλλά διεκόπη δύο φορές, από το 2009 διεξαγόταν εκτός συνόρων (σε Τυνησία, ΗΠΑ, Κίνα κ..α) αλλά η πανδημία το επανέφερε εντός αυτών εφέτος: στη Λανς. Πρώτη σε τίτλους, φυσικά, η Παρί Σεν Ζερμέν με 9, έπεται η Λιόν με 8, από 5 κουπάκια έχουν Ρεμς και Σεντ Ετιέν και 3, όσα δηλαδή και Ναντ και Μπορντό, η αποψινή αντίπαλος των Παριζιάνων, Μαρσέιγ. Η οποία όταν πήρε το τελευταίο, εν έτει 2011 (5-4 τη Λιλ στην Ταγγέρη του Μαρόκου) η ΠΣΖ ήταν ακόμη στα δύο τρόπαια. Και από το 2019 πήρε επτά συνεχόμενα – tip για στοίχημα στο ίντερνετ.

Και η μόνη φορά που το classique της χώρας, Ολιμπίκ Μαρσέιγ και Παρί Σεν Ζερμέν, αντάμωσε σε Σούπερ Καπ ήταν το 2010, στην Τύνιδα και το πήρε η ΟΜ στα πέναλτι, το 90λεπτο είχε λήξει χωρίς γκολ. Ο νυν «ερυθρόλευκος» Ματιέ Βαλμπουενά είχε γίνει αλλαγή στο 61’ για τους Μασσαλούς, δεν εκτέλεσε πέναλτι, αστόχησε ο Λούτσο Γκονζάλες και για την Παρί οι Πεγκί Λουιντουλά και Λουντοβίκ Ζιουλί όντας τότε φαβορί, έχοντας Μακελελέ, Σακό, Μποντμέρ, Κέζμαν. 

Όχι πως Παρί και Μαρσέιγ έτρεφαν συναισθήματα αγάπης αλλά στα βιβλία της ιστορίας έχει καταγραφεί ο αγώνας που γέννησε το γαλλικό clasico. Στις 29 Μαΐου 1993 η ΟΜ του (σκανδαλιάρη) Μπερνάρ Ταπί, ενώ αναμένει τα νεότερα για τη δίωξή του για δωροδοκία (σε αγώνα με τη Βαλανσιέν), νικά με 3-1 την Παρί Σεν Ζερμέν που εκείνη την εποχή αντλούσε (όχι τόσα, όπως από τους Αραβες σήμερα, αλλά πολλά) εκατομμύρια από το Canal+ που είχε τις μετοχές της. 

Οι Φέλερ, Μπολί και Μπόκσιτς σκοράρουν για τελευταίο τίτλο των Μασσαλών, κατακτούν και το Πρωταθλητριών νικώντας τη Μίλαν. Ωστόσο οι αποδείξεις για τη δωροδοκία ήταν ακλόνητες: ο τίτλος του 1992-93 αφαιρέθηκε από την ΟΜ και υποβιβάστηκε στη Ligue 2 ενώ η UEFA την απέκλεισε από την επόμενη διοργάνωση.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *