Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Περασμένα μεγαλεία για Yakubu

Θυμάστε τον Yakubu Ayiegbeni; Τον πρώην επιθετικό της Everton, αλλά και της Portsmouth ο οποίος είχε κάποτε μέχρι και δικό του σύνθημα; Πολλοί από εσάς ίσως όχι.

Ο Νιγηριανός επιθετικός, λοιπόν, που από το 2003 έως το 2012 μεγαλουργούσε στην Premier League, φαίνεται πως είναι έτοιμος να επιστρέψει στην Αγγλία, όχι όμως για κάποιο σύλλογο της Premier. Ούτε καν της Championship, αλλά για την Coventry, την ουραγό της League One, που μάχεται για τη σωτηρία της από την τέταρτη κατηγορία.

Όπως, λοιπόν, αποκάλυψε ο προπονητής της ομάδας, Russell Slade, ο Ayiegbeni ενδέχεται να υπογράψει συμβόλαιο μικρής διάρκειας, έως το τέλος της σεζόν, σε περίπτωση που αποδειχθεί έτοιμος από άποψη φυσικής κατάστασης, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα ως παίκτη «μεγάλης φήμης».

Πώς όμως έφτασε ο Yak, που κάποτε αποτελούσε τον φόβο και τον τρόμο των αμυνών της Premier League, να μάχεται για ένα συμβόλαιο στις χαμηλές κατηγορίες και την καριέρα του να έχει πάρει την κατιούσα, ενώ είναι μόλις 34 ετών;

Η «δίψα για το χρήμα» ίσως αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα, όχι όμως και τον μοναδικό. Ο Νιγηριανός φορ μετακόμισε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 2003, για λογαριασμό της Portsmouth, ως δανεικός από την Maccabi Haifa του Ισραήλ και έμελλε να καταγράψει 252 συμμετοχές και 95 τέρματα στην Premier League.

yak-port

Όταν έφτασε στην Portsmouth, στο δεύτερο μισό της σεζόν 2002/03, εκείνη βρισκόταν στη δεύτερη κατηγορία, την τότε First Division, ωστόσο υπό τις οδηγίες του Harry Redknapp, την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και την άνοδο στην Premier, πετυχαίνοντας επτά τέρματα σε 14 παιχνίδια.

yakubu4

Κέρδισε συμβόλαιο στο τέλος της σεζόν και έμεινε στην Pompey έως το 2005, πετυχαίνοντας 29 γκολ σε 65 συμμετοχές και από εκεί μετακινήθηκε στην Middlesbrough έναντι 7,5 εκ. λιρών, το υψηλότερο ποσό που είχε δοθεί μέχρι τότε για Νιγηριανό ποδοσφαιριστή. Στη Boro συνέχισε τη θεαματική πορεία του, σκόραρε 25 φορές σε 73 παιχνίδια και έπειτα από μια διετία αναχώρησε με προορισμό την Everton του David Moyes.

yakubu2

Tα 11,25 εκ. που δαπάνησαν οι Toffees για την απόκτησή του ήταν ποσό-ρεκόρ για το σύλλογο, και ο ίδιος δικαίωσε τις προσδοκίες και πέτυχε 21 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις στην πρώτη του σεζόν, με αποτέλεσμα να βγει για εκείνον το σύνθημα «Feed the Yak and he will score».

Ωστόσο, το 2008 τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στον αχίλλειο τένοντα, σε ένα παιχνίδι απέναντι στην Tottenham και αυτή ήταν ουσιαστικά η αρχή του τέλους της σπουδαίας καριέρας του. Όχι ότι δεν απέδωσε ξανά, αλλά δεν έπιασε τα ίδια στάνταρ απόδοσης.

Τη σεζόν 2009/10 πέτυχε μόλις έξι γκολ και ένα στα πρώτα 15 ματς της σεζόν 2010/11, με αποτέλεσμα να παραχωρηθεί δανεικός στη Leicester, που τότε βρισκόταν στην Championship. Τον Αύγουστο του 2011 υπέγραψε συμβόλαιο με την Blackburn, στην τελευταία παραγωγική του σεζόν στην Αγγλία, όπου σκόραρε 18 φορές (δις στο ντεμπούτο του κόντρα στην Arsenal), όμως δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του να σωθεί από τον υποβιβασμό.

yak-black

Και κάπως έτσι τον Ιούνιο του 2012 πήρε την απόφαση να αφήσει την Αγγλία μετά από σχεδόν μια δεκαετία για την Άπω Ανατολή και την κινεζική Guangzhou R&F, η οποία του προσέφερε «μυθικό» συμβόλαιο. 43 ματς και 24 γκολ ήταν ο απολογισμός του στην Κίνα, πριν πάρει το δρόμο για τα πετροδόλλαρα του Κατάρ και την Al Rayyan το 2014, όπου έμεινε μόλις μισό χρόνο και σκόραρε τρις σε οκτώ ματς.

yakubu3yak-al rayy

Το 2015 και με την καριέρα του να έχει πάρει εμφανώς την «κάτω βόλτα» επέστρεψε στην Αγγλία, για λογαριασμό της Reading στην Championship ως ελεύθερος. Ένα γκολ σε 11 παιχνίδια ήταν ο απολογισμός του, για να αποχωρήσει και από εκεί στο τέλος της σεζόν με προορισμό την Τουρκία και την Kayserispor, τον τελευταίο του σταθμό, όπου σε 12 παιχνίδια δεν βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα.

yak-kayse

Έτσι, έχοντας μείνει ανενεργός στο πρώτο μισό της φετινής περιόδου, ο Yakubu είναι έτοιμος να επιστρέψει στο Νησί, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει ό,τι μπορεί από την καριέρα του και να αποδείξει πως μπορεί ακόμη να αγωνιστεί σε ανταγωνιστικό επίπεδο.

Δημήτρης Αβράμης

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *