Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

02/01/1971-Το Hillsborough της Σκωτίας

Σαν σήμερα το 1971 συνέβη η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία στην Σκωτία, καθώς προς το τέλος του Old Firm στο Ibrox κατέρρευσε μια σκάλα σε κάποια έξοδο του σταδίου, που βρισκόντουσαν φίλαθλοι των “Gers” με συνέπεια να χάσουν την ζωή τους 66 άνθρωποι και 200 να τραυματιστούν.

Το Old Firm του Ibrox στις 2 Ιανουαρίου του 1971 βάδιζε προς το τέλος του ισόπαλο χωρίς τέρματα, στο 89ο λεπτό όμως ο Jimmy Johnstone έβαλε μπροστά στο σκορ την Celtic και στα τελευταία δευτερόλεπτα των καθυστερήσεων ο Colin Stein των Rangers έφερε το παιχνίδι στα ίσια.

Λίγο πριν ανοίξει το σκορ ο Johnstone, ένα μεγάλο μέρος των φιλάθλων των γηπεδούχων ξεκίνησε να κατευθύνεται προς τις εξόδους του γηπέδου, όταν όμως ισοφάρισε η Rangers κάποιοι φίλαθλοι θέλησαν να γυρίσουν ακούγοντας τις επευφημίες και τότε έγινε το κακό. Η Stairway 13 κατέρρευσε καταπλακώνοντας μέχρι θανάτου 66 ανθρώπους και στέλνοντας στο νοσοκομείο τραυματισμένους άλλους 200.

Τελικά η ετυμηγορία ήταν ότι η κατάρρευση προήλθε αποκλειστικά και μόνο από την πίεση των φιλάθλων την ώρα που κατευθύνονταν προς τις εξόδους και όχι όπως είχε λεχθεί αρχικά ότι, η τραγωδία συνέβη, επειδή κάποιοι φίλαθλοι, που έφευγαν γύρισαν πίσω όταν ισοφάρισε ο Stein. Όπως και να’χει σημασία έχει ότι 66 άνθρωποι χάθηκαν και δεν ξαναγυρίζουν πίσω και είναι κρίμα γιατί στην Stairway 13 είχαν γίνει και παλαιότερα ατυχήματα, 2 φίλαθλοι σκοτώθηκαν σε Old Firm το 1961, 8 είχαν τραυματιστεί τον Σεπτέμβριο του 1967 και άλλοι 24 τον Ιανουάριο του 1969.

Το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει ο σύλλογος της Rangers για να τιμήσει τους νεκρούς ήταν να φτιάξει ένα μνημείο που αποτελείται από δύο μπλε τιμητικές πλακέτες που γράφουν τα ονόματα των νεκρών όλων των ατυχημάτων στο Ibrox και πάνω τους βρίσκεται το άγαλμα του τότε αρχηγού της ομάδας John Greig.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *