Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

02/11/1929-Το ντεμπούτο του Matt Busby ως παίκτης

Σαν σήμερα το 1929 ο 18χρονος τότε Matt Busby, που μετέπειτα έκανε όνομα σαν προπονητής της Manchester United, πραγματοποιούσε το ντεμπούτο του με τα χρώματα της Manchester City σε αγώνα ενάντια στην Middlesbrough στο Maine Road.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως μεσο-επιθετικός, όμως, δύο χρόνια αργότερα, ο προπονητής της ομάδας Peter Hodge θα τον μετέτρεπε σε δεξί μπακ, μία θέση που αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι του ταίριαζε απόλυτα.

Στην City αγωνίστηκε μέχρι τον Μάρτιο του 1936 (όταν και μεταπήδησε στην Liverpool) και κατέκτησε μαζί της το FA Cup το 1934 νικώντας στον μεγάλο τελικό την Portsmouth με σκορ 2-1. H έναρξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου το 1939 αποτέλεσε την αφορμή για να τελειώσει την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Αγγλία και το Merseyside, παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια του πολέμου και για δύο χρόνια αγωνίστηκε στην Σκωτία και την ομάδα της Hibernian ως φιλοξενούμενος.

Τον Οκτώβριο του 1945 θα αναλάμβανε προπονητής στην Manchester United και από τότε ως και το 1969 το όνομά του θα γινόταν συνώνυμο της λαμπρής ιστορίας και της δόξας που γνώρισε ο σύλλογος στα χρόνια της θητείας του.

Η ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου ίσως ήταν διαφορετική, αν ο Busby δεχόταν την πρόταση της Liverpool και αναλάμβανε χρέη βοηθού προπονητή στο πλευρό του George Kay. Το πεπρωμένο όμως φυγείν αδύνατο και ο Sir αρνήθηκε την πρόταση αυτή με κυριότερο λόγο, ότι οι ποδοσφαιρικές του ιδέες ερχόντουσαν σε αντίθεση με εκείνες κάποιων μελών του διοικητικού συμβουλίου και του τότε προέδρου της Liverpool Billy McConell.

Όταν τελικά ο σπουδαίος Σκωτσέζος προπονητής ανέλαβε το τιμόνι της United, θα έφερνε μαζί του σαν βοηθό του τον Ουαλό Jimmy Murphy, τον οποίο γνώρισε σε μια προπόνηση κάποιας ομάδας στρατιωτικού σώματος και εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που έδινε οδηγίες στους ποδοσφαιριστές του.

Η μοίρα τα έφερε έτσι και ο Matt Busby είχε αντιμετωπίσει όταν ήταν ακόμη παίκτης ,τον μετέπειτα βοηθό του στο ντεμπούτο του με την εθνική Σκωτίας στον αγώνα με αντίπαλο την Ουαλία στις 4 Οκτωβρίου του 1933.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *