Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

06/02/1958- Η αεροπορική τραγωδία που σημάδεψε την Manchester United

Σαν σήμερα είναι μια από τις πιο στενάχωρες μέρες στην ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου, καθώς στις 6 Φεβρουαρίου του 1958 συνέβη η αεροπορική τραγωδία του Μονάχου, στην οποία ξεκληρίστηκε η Manchester United.

Η United επέστρεφε από το Βελιγράδι, όπου είχε αγωνιστεί εναντίον του Ερυθρού Αστέρα, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης και το αεροπλάνο που τους μετέφερε έκανε στάση για ανεφοδιασμό στο Μόναχο.

Στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας επικρατούσε δριμύ ψύχος και υπήρχε πολύ χιόνι και πάγος, στοιχεία που συντέλεσαν στο τραγικό συμβάν. Το κακό συνέβη όταν στην τρίτη προσπάθεια που έκανε ο πιλότος να απογειώσει το αεροσκάφος, μετά από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες, εξαιτίας προβλήματος στον αριστερό κινητήρα, εκείνο δεν πήρε αρκετό ύψος ,εξαιτίας του παγετού που υπήρχε στον αεροδιάδρομο και εξερράγη κοντά στον φράχτη στο τέλος του αεροδρομίου και χτύπησε ένα σπίτι.

Ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος ήταν 23 νεκροί ,εκ των οποίων η πλειοψηφία ήταν ποδοσφαιριστές της Manchester United και οι υπόλοιποι ήταν μέλη του συλλόγου, δημοσιογράφοι, μέλη του πληρώματος και απλοί επιβάτες. Δύο από τις πιο σημαντικές απώλειες του έμψυχου δυναμικού της United, όσων αφορά την ποδοσφαιρική τους αξία ήταν ο Duncan Edwards ο οποίος εξέπνευσε μερικές μέρες αργότερα στο νοσοκομείο και ο Tommy Taylor που πέθανε επί τόπου.

Η καταστροφή δεν ήταν ολική καθώς υπήρξαν 21 διασωθέντες εκ των οποίων ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής Bobby Charlton, αλλά και ο προπονητής της ομάδας Matt Busby.

Όπως ήταν φυσιολογικό μετά από ένα τέτοιο τραγικό συμβάν, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» έκαναν χρόνια να σταθούν στα πόδια τους εν τέλει τα κατάφεραν με την βοήθεια του Matt Busby, ο οποίος έβγαλε νέα γενιά ποδοσφαιριστών, μεταξύ των οποίων ο George Best και ο Denis Law και μαζί με τον Bobby Charlton συνέθεσαν την “Αγία Τριάδα” και ακριβώς δέκα χρόνια μετά την τραγωδία του Μονάχου κατέκτησαν το τρόπαιο για το οποίο είχαν βρεθεί στο Μόναχο, το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης νικώντας την Benfica του Eusebio με 4-1 στην παράταση.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *