Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

15/02/1995- Οι Άγγλοι φίλαθλοι δικαιολόγησαν τον χαρακτηρισμό χούλιγκαν

Σαν σήμερα το 1995 κάποιοι φίλαθλοι της εθνικής ομάδας της Αγγλίας ντρόπιασαν τους εαυτούς τους στο Δουβλίνο, αφού προκάλεσαν την διακοπή του φιλικού αγώνα μεταξύ των εθνικών Ιρλανδίας και Αγγλίας στο Lansdowne Road.

Ο φιλικός αγώνας βρισκόταν στο 23ο λεπτό με τους γηπεδούχους να έχουν πάρει το προβάδισμα, με σκόρερ τον David Kelly δύο λεπτά νωρίτερα και τότε ο διαιτητής ακυρώνει γκολ των Άγγλων και μια μερίδα των φιλάθλων τους, άρχισε να σπάει καθίσματα και να τα πετάει στους θεατές, που βρισκόντουσαν από κάτω τους. Όπως ήταν φυσικό ο αγώνας δεν συνεχίστηκε ποτέ και έτσι για μόλις τρίτη φορά στην ιστορία, αναβλήθηκε αγώνας της εθνικής Αγγλίας.

Από αυτούς που προκάλεσαν τα επεισόδια, στην πλειοψηφία τους ήταν τα μέλη της νέο-ναζιστικής οργάνωσης Combat 18, η οποία ειδικευόταν στον χουλιγκανισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες η Υπηρεσία Πληροφοριών Εγκληματικών Ενεργειών της Βρετανίας είχε ενημερωθεί για τις προθέσεις της νεοναζιστικής αυτής ομάδας, να προκαλέσει επεισόδια στην αναμέτρηση με την Ιρλανδία και μετέφεραν τις πληροφορίες αυτές στην Ιρλανδική αστυνομία.

Το κλίμα φαινόταν κάπως τεταμένο πριν την έναρξη του παιχνιδιού, καθώς αρχικά κάποιοι Ιρλανδοί φίλαθλοι αποδοκίμασαν τον Βρετανικό εθνικό ύμνο, ενώ με την σειρά τους κάποιοι Άγγλοι φίλαθλοι συμπεριλαμβανομένων των μελών της Combat 18, χαιρετούσαν ναζιστικά και φώναζαν δεν παραδινόμαστε στον IRA, στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ιρλανδίας.

Στην συνέχεια φτάσαμε στο 23ο λεπτό του αγώνα και στην αναβολή του, όπου οι δύο ομάδες κατευθύνθηκαν στα αποδυτήρια ενώ και οι Ιρλανδοί φίλαθλοι εγκατέλειψαν το γήπεδο, αφήνοντας τους Ιρλανδούς αστυνομικούς να συνοδεύσουν προς την έξοδο τους 4000 Άγγλους στο γήπεδο. Τότε ήταν που οι Άγγλοι δημιούργησαν περισσότερες ταραχές με συνέπεια να τραυματιστούν 20 άτομα καθώς οι αστυνομικοί άργησαν να επέμβουν.

Τα επεισόδια καταδίκασαν και οι δύο πλευρές με τον προπονητή της Αγγλίας Terry Venables να δηλώνει: “Ήταν τρομερό, δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτό που συνέβη, πρέπει να υπάρξουν επιπτώσεις” και από την μεριά του ο προπονητής της Ιρλανδίας Jack Charlton δήλωσε: “Έχω δει πολλά στο ποδόσφαιρο αλλά τίποτα σαν αυτό, είναι μια καταστροφή για το ιρλανδικό ποδόσφαιρο, δεν ήθελα όμως να αναβληθεί ο αγώνας καθώς τι κάνει κανείς με 2000 Άγγλους φιλάθλους να τρέχουν στην πόλη;

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *