Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Everton-Liverpool-Ένα ντέρμπι “φιλικό” και συνάμα “βρώμικο”

Λίγες ώρες έμειναν πριν το αποψινό ντέρμπι του Merseyside με γηπεδούχο την Everton και το englishfootball.gr σας βάζει στο κλίμα της σπουδαίας αυτής αναμέτρησης παραθέτοντας μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία.

Πριν απ’ τον σημερινό αγώνα έχουν προηγηθεί 226 για όλες τις διοργανώσεις, με την Liverpool να έχει την μερίδα του λέοντος στις νίκες, με 89 έναντι 66 της Everton, ενώ 71 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Όσων αφορά το ποια ομάδα έχει πετύχει τα περισσότερα τέρματα και εκεί υπερισχύουν οι “Reds” με 317 τέρματα υπέρ έναντι 257 των “Toffees”.

Για να βρούμε το πρώτο στα χρονικά ντέρμπι του Merseyside πρέπει να ανατρέξουμε στα τέλη του 19ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1893, και τον τελικό του Liverpool Senior Cup που, βρήκε νικήτρια την Liverpool με 1-0. Σε ότι έχει να κάνει με το πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες, αυτό διεξήχθη την σαιζόν 1894-95 στο Goodison Park, που βρήκε νικήτρια την Everton με 3-0. Η πρώτη νίκη της Liverpool ήρθε τη σαιζόν 1897-98, μετά από έξι αποτυχημένες προσπάθειες, επικρατώντας της Everton με 3-1 στο Anfield.

Ανατρέχοντας στα στατιστικά για τις μεγαλύτερες νίκες σε ντέρμπι, εντός και εκτός έδρας αντίστοιχα, βλέπουμε την Liverpool να κατέχει το ρεκόρ της μεγαλύτερης εντός έδρας νίκης, με το 6-0 που συνέτριψε την μεγάλη της αντίπαλο στο Anfield την σαιζόν 1935-36. Από την άλλη πλευρά το ρεκόρ της μεγαλύτερης εκτός έδρας νίκη μοιράζονται οι δύο ομάδες καθώς και οι δύο έχουν πετύχει νίκες με το ίδιο σκορ (5-0). Το ξεκίνημα έκανε η Everton την σαιζόν 1914-15 και ακολούθησε η Liverpool τη σαιζόν 1982-83.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην αναμέτρηση του Anfield τη σαιζόν 1982-83 τα τέσσερα από τα πέντε τέρματα της Liverpool έβαλε ο σπουδαίος Ουαλός επιθετικός Ian Rush, σημειώνοντας το πρώτο χατ-τρικ, που πετυχαίνει στο ντέρμπι ποδοσφαιριστής μιας εκ των δύο ομάδων, μετά από σχεδόν 50 χρόνια. Τελευταίος που είχε πετύχει χατ-τρικ ήταν την σαιζόν 1934-35 ο Howe για λογαριασμό της Liverpool, που τελείωσε την αναμέτρηση με ένα ακόμη τέρμα.

Οι λόγοι που θεωρείται ντέρμπι

Για να βρει κάποιος τον κυριότερο λόγο που ο αγώνας Everton-Liverpool θεωρείται ντέρμπι πρέπει να ανατρέξει στα τέλη του 19ου αιώνα και στην δημιουργία των δύο συλλόγων, πρώτα της Everton το 1878 και μερικά χρόνια αργότερα το 1892 της Liverpool. Τότε που το 1892 κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Everton ήρθαν σε ρήξη με τον πρόεδρο της ομάδας John Houlding κυρίως για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις αλλά και για χρήματα. Εκείνες οι διαφορές οδήγησαν αυτά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να πάρουν την ομάδα από το Anfield και να μετακινηθούν στο νέο γήπεδο που αγόρασαν, το Goodison Park. Η απάντηση του Houlding ο οποίος εκτός από πρόεδρος της Everton, ήταν και ιδιοκτήτης του Anfield που από το 1884 ήταν η έδρα της, ήταν να ιδρύσει άλλη ομάδα για να χρησιμοποιεί το Anfield, την Liverpool.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ο αγώνας Everton-Liverpool είναι τόσο σπουδαίο ντέρμπι και επιπλέον διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα μεγάλα ντέρμπυ που υπάρχουν ανά τον κόσμο (Superclassico, Old Firm, El Classico κ.α), στα οποία υπάρχουν πολλών ειδών διαφορές που χωρίζουν και συχνά οδηγούν σε έκτροπα τους αντίπαλους φιλάθλους, όπως η θρησκεία, η κοινωνική τάξη, ο τοπικισμός κλπ, είναι ότι στο ντέρμπι του Merseyside κυριαρχούν τα πράγματα που ενώνουν τους φιλάθλους των ίδιων ομάδων για αυτό και έχει ονομαστεί και “Friendly Derby”.

Κατ’αρχήν τα δύο γήπεδα χωρίζει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο απόσταση, με το Stanley Park να είναι το φυσικό σύνορο ανάμεσα στα δύο γήπεδα, το Anfield και το Goodison Park, πολλές οικογένειες είναι χωρισμένες στα δύο, με κάποιο μέλος να είναι Liverpudlian και κάποιο άλλο Evertonian, το ίδιο συμβαίνει και με κολλητούς φίλους, οι οποίοι είναι σύνηθες να υποστηρίζουν την αντίπαλη ομάδα.

Αυτό το φιλικό κλίμα υπεισέρχεται και στους ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει τη φανέλα μιας εκ των δύο ομάδων και υποστηρίζουν από παιδιά την αντίπαλη ομάδα, όπως οι Jamie Carragher, Robbie Fowler, Michael Owen, που είναι δηλωμένοι φίλαθλοι των “Toffees” και από την άλλη πλευρά οι Ashley Williams, Nick Barmby, που τάσσονται υπέρ των “Reds”.

Το φιλικό κλίμα όμως μεταξύ των ποδοσφαιριστών παύει να υπάρχει με την έναρξη του αγώνα και μετατρέπεται σε εχθρικό/βίαιο κάτι που υποδηλώνει, τόσο ο χαρακτηρισμός το πιο “βρώμικο” ντέρμπι της Αγγλίας, όσο και τα στατιστικά που το κατατάσσουν πρώτο σε κόκκινες κάρτες από την ίδρυση της Premier League, με 21 στον αριθμό. Ο Αργεντινός αμυντικός της Everton Funes Mori αποτελεί τον τελευταίο παίκτη μέχρι το αποψινό παιχνίδι που δέχεται κόκκινη κάρτα.

Ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων που έχουν αποβληθεί είναι και ο δικός μας Σωτήρης Κυργιάκος, όταν φορούσε την φανέλα των Reds την σαιζόν 2009-10. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε, ότι έχουν αποβληθεί από δύο φορές σε ντέρμπι έκαστος, από την κόκκινη πλευρά ο Steven Gerrard και από την μπλε μεριά ο Phil Neville.

Στιγμές Fair Play

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό με το κλίμα να είναι περισσότερο φιλικό παρά εχθρικό στο ντέρμπι του Merseyside έχουν υπάρξει στιγμές fair play μεταξύ των δύο ομάδων. Την αρχή έκανε η Everton, καθώς με αφορμή την τραγωδία του Hillsborough το 1989 όπου 96 φίλοι της Liverpool έχασαν την ζωή τους, συμπαραστάθηκε στην αντίπαλο της, καθώς πολλά από τα θύματα είχαν κάποιον συγγενή ή φίλο που υποστήριζε την Everton. Στην 25η επέτειο της τραγωδίας του Hillsborough, ο πρόεδρος των “Toffees” Bill Kenwright τοποθέτησε έξω απ’το Goodison Park, μια τιμητική πλακέτα τιμώντας με αυτό τον τρόπο την μνήμη των θυμάτων.

Η Liverpool επέστρεψε την χάρη όταν η πόλη συγκλονίστηκε από την δολοφονία του 11χρονου Rhys Jones που υποστήριζε την Everton. Στο ντέρμπι που έγινε μερικές μέρες αργότερα από την δολοφονία του μικρού Evertonian στο Anfield ακούστηκε από τα ηχεία του γηπέδου το τραγούδι Z-Cars που ακούγεται συχνά στο Goodison Park προς τιμήν του μικρού.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *