Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Η ανασκόπηση της χρονιάς για την Chelsea

Το 2016 αποτέλεσε μια χρονιά-ορόσημο για την Chelsea, μια χρονιά χαρών, απογοητεύσεων και ριζικότατων αλλαγών.

Το σίγουρο είναι πως οι μπλε μέσα στο έτος αυτό πέρασαν από αρκετές δυσάρεστες καταστάσεις και δυσκολίες, έφτασαν από το ναδίρ στο ζενίθ, από την κάκιστη υπεράσπιση τίτλου σε ένα απίστευτο σερί 12 νικών που κρατά μέχρι και σήμερα για τη σεζόν 2016-17. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, ο Δημήτρης Αβράμης και το Englishfootball αναλύουν:

conte

Η μετα-Mourinho εποχή

Το 2016 μπήκε βρίσκοντας την Chelsea σε μια κρισιμότατη καμπή της ιστορίας της. Ο Jose Mourinho, ο πιο πετυχημένος προπονητής της ομάδας, είχε μόλις απολυθεί παρότι είχε οδηγήσει τους μπλε στην κατάκτηση της Premier League την περασμένη σεζόν και είχε αντικατασταθεί από τον υπηρεσιακό Guus Hiddink.

Είχε προηγηθεί ένα εφιαλτικό ξεκίνημα στη σεζόν, το χειρότερο μακράν στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας, που την βρήκε στη 14η θέση της βαθμολογίας στις αρχές Γενάρη με μόλις 20 βαθμούς και να μάχεται περισσότερο για την αποφυγή υποβιβασμού παρά για την Ευρώπη.

Η έλευση του Hiddink άλλαξε πολύ σημαντικά τα πράγματα, παρότι ο Ολλανδός τεχνικός δεν μπορούσε να κάνει και… θαύματα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο.

Τον Ιανουάριο αποχώρησε μετά από πεντέμισι χρόνια στην ομάδα ο Ramires, με προορισμό την Κίνα έναντι 25 εκ. λιρών, ενώ αποκτήθηκαν οι Matt Miazga από την New York Red Bulls και Alexandre Pato ως δανεικός από την Corinthians.

Το κλίμα στην ομάδα ήταν ιδιαίτερα «βαρύ» και οι μισοί παίκτες έμοιαζαν να θέλουν να αποχωρήσουν, όμως ο 70χρονος τεχνικός κατάφερε να αλλάξει και αυτό. Παίκτες όπως ο Eden Hazard και o Diego Costa, που είχαν παρουσιάσει κατακόρυφη πτώση, άρχισαν να ανεβαίνουν αγωνιστικά.

Η ομάδα, βέβαια, αποκλείστηκε στη φάση των «16» του Champions League από την PSG, καθώς ηττήθηκε και στα δύο παιχνίδια, έχοντας και σημαντικές απουσίες, όμως στο πρωτάθλημα τα πράγματα πήγαιναν ήδη καλύτερα, με αποκορύφωμα τη νίκη με 5-1 επί της Newcastle στις 13 Φεβρουαρίου.

chelsea-psg

Το σύνολο του Hiddink συνέχισε να ανεβαίνει σταδιακά, μία θέση ανά μήνα σχεδόν στη βαθμολογία, και να αποκτά θετικό πρόσημο στη διαφορά τερμάτων. Στις 12 Μαρτίου οι «μπλε» αποκλείστηκαν και από το FA Cup (στη διοργάνωση που νωρίτερα είχαν αποκλείσει την Manchester City με 5-1) με τιμωρό τον Romelu Lukaku, τον πρώην παίκτη των Λονδρέζων που σε εκείνο το ματς έφερε στη φόρα ένα ακόμη λάθος της εποχής Mourinho.

Ο Απρίλιος βρήκε την Chelsea στη 10η θέση της βαθμολογίας, και με τις ισοπαλίες να διαδέχονται η μία την άλλη. Συγκεκριμένα, από τις 2 Απριλίου και τη νίκη με 4-0 επί της ουραγού Aston Villa έως το τέλος της σεζόν, οι μπλε πήραν μόλις μία νίκη στο πρωτάθλημα, απέναντι στην Bournemouth ενώ στις 2 Μαϊου έφεραν 2-2 με τη συμπολίτισσα Tottenham σε έναν αγώνα για γερά νεύρα, χαρίζοντας το πρωτάθλημα στην Leicester και τον πρώην προπονητή τους, Claudio Ranieri.

Το γεγονός, ωστόσο, που έμελλε να αλλάξει καθοριστικά τον ρου της ιστορίας συνέβη στις 4 Απριλίου 2016, όταν η Chelsea ανακοίνωσε τον Ομοσπονδιακό τεχνικό της Ιταλίας, Antonio Conte, ο οποίος θα αναλάμβανε τα καθήκοντά του μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γαλλίας.

Η σεζόν 2015-16 ολοκληρώθηκε με την Chelsea να τερματίζει 10η, εκτός Ευρώπης, και τον Conte να αναλαμβάνει το έργο ανοικοδόμησης ενός ταλαιπωρημένου συλλόγου.

 

Η εποχή Conte

Με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Ιταλός «μαέστρος», και λίγο πριν το κάνει και επίσημα, τα πράγματα ξεκίνησαν να αλλάζουν δραστικά. Οι αποτυχημένοι δανεισμοί των Radamel Falcao και Alexandre Pato ολοκληρώθηκαν, ενώ ο νεαρός Nathan Ake παραχωρήθηκε δανεικός στην Bournemouth για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του.

Αντιθέτως, αποκτήθηκαν οι Michy Batshuayi (33,2 εκ. λίρες) N’Golo Kante (32 εκ.) και ο τερματοφύλακας Eduardo, ενώ ο Ιταλός κατάφερε να πείσει τους Diego Costa και Thibaut Courtois, οι οποίοι ήταν «ξενερωμένοι», να παραμείνουν στον σύλλογο.

Την τελευταία ημέρα των μεταγραφών, οι μπλε ανακοίνωσαν «διπλό χτύπημα», με τον Marcos Alonso της Fiorentina (23 εκ.) και τη μεταγραφή που προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα, την επιστροφή στο Stamford Bridge του David Luiz έναντι 30 εκ. λιρών.

batskanteluizalonsoeduardo

Η σεζόν 2016-17 ξεκίνησε με πολύ καλούς οιωνούς για την Chelsea, όμως κανείς δεν φανταζόταν αυτό που έμελλε να ακολουθήσει.

Οι τρεις νίκες της πρεμιέρας απέναντι σε West Ham, Watford και Burnley έδωσαν σπουδαία αύρα στην ομάδα, όμως δεν ήρθαν και με ιδιαίτερη άνεση, ιδίως οι δύο πρώτες. Αναπόφευκτα, λοιπόν, ήρθε και η γκέλα, ή μάλλον…γκέλες.

Μέσα στο Σεπτέμβρη οι μπλε έφεραν ισοπαλία με την Swansea (2-2), ενώ γνώρισαν ήττες από Liverpool και Arsenal, με αποτέλεσμα να βρεθούν στην 8η θέση της βαθμολογίας. Και κάπου τότε τα πάντα άλλαξαν.

Ο Conte, που ανέκαθεν αγαπούσε να παίζει με σύστημα με τρεις αμυντικούς στις ομάδες του, άλλαξε το 4-1-4-1 σε 3-4-3 και έβαλε τους Gary Cahill, David Luiz και Cesar Azpilicueta πίσω και τους Marcos Alonso και Victor Moses σε ρόλο wing-back. Από εκεί και έπειτα, τα υπόλοιπα είναι…ιστορία!

chelsea-tottenham

«12x12» και συνεχίζει!

Hull City, Leicester, Manchester United, Southampton, Everton, Middlesbrough, Tottenham, Manchester City, West Brom, Sunderland, Crystal Palace και Bournemouth τα…θύματα που υποτάχθηκαν στην Chelsea μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Το αποτέλεσμα; Οι μπλε πρώτοι στη βαθμολογία με απόσταση έξι βαθμών από τη δεύτερη Liverpool, ο Diego Costa πρώτος σκόρερ, οι David Luiz, Victor Moses, Pedro, Eden Hazard και Thibaut Courtois πλήρως «αναγεννημένοι», ο N’Golo Kante ίσως ο πιο φορμαρισμένος μέσος στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, 28 γκολ ενεργητικό και δύο γκολ παθητικό σε 12 ματς, «τεσσάρα» στην United στην επιστροφή του «κόκκινου» πλέον Jose Mourinho στο Stamford Bridge, «πεντάρα» στην Everton, νίκες με ανατροπή απέναντι σε City και Tottenham και 11 ματς διατηρώντας ανέπαφη την εστία τους. Χρειάζεται κάτι άλλο;

Ο Ιταλός «μαέστρος» φαίνεται πως κατόρθωσε μέσα σε μόλις μερικούς μήνες να ανατρέψει πλήρως το κλίμα στην ομάδα και να δώσει αυτοπεποίθηση στους παίκτες που την είχαν απολέσει, κάτι που έχουν αποκαλύψει και δημόσια οι Hazard και Pedro.

Παράλληλα, παίζοντας ουσιαστικό ποδόσφαιρο και όντας συμπαγής πίσω, η ομάδα καταφέρνει να παίρνει σπουδαία αποτελέσματα ακόμη και σε δύσκολες έδρες, εκμεταλλευόμενη πλήρως την απουσία ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για να κυριαρχήσει στην Premier League. Μάλιστα, έχει αποδείξει πως δεν βασίζεται σε έναν ή δύο ποδοσφαιριστές, όπως αρκετοί πολέμιοί της υποστηρίζουν, καθώς αντεπεξήλθε εξαιρετικά με τις απουσίες βασικών παικτών όπως ο Diego Costa, o Hazard και ο  Kante.

Το 2016, λοιπόν, αποχωρεί με την Chelsea να είναι πρωταθλήτρια χειμώνα με 46 βαθμούς και το γεγονός ότι πέρυσι, την ίδια περίοδο είχε 20, τα λέει από μόνο του όλα. Ο Conte έχει ήδη γίνει σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων της Chelsea, έχει καταρρίψει το ρεκόρ του Mourinho με τις περισσότερες σερί νίκες στους μπλε και κυνηγά πλέον το ρεκόρ της Arsenal και η ομάδα πάει «τρένο» για πρωτάθλημα. Ήρθε και η πώληση του αναπληρωματικού Oscar στην Κίνα έναντι 60 εκ. λιρών, τα οποία λογικά θα επαναδαπανήσει το Γενάρη ο Ιταλός, για να μπει το κερασάκι στην τούρτα!

chelsea-2016

Στατιστικά της Chelsea για το 2016:

 

Στατιστικά Premier League Πρώτο εξάμηνο 2016 Δεύτερο εξάμηνο 2016
Νίκες 7 15
Ισοπαλίες 9 1
Ήττες 3 2

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *