Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Η πολυεθνική Premier League με… πετροδολάρια, γουάν και ριάλ!

Η City Football Group απέκτησε, λοιπόν, τη βέλγική Λόμελ κι έφτασε τις εννέα (επισήμως, έντεκα είναι πρακτικά) ομάδες υπό τη σκέπη της, με κορυφαία τη Μάντσεστερ Σίτι. Στη CFG πάντως δεν έχουν μετοχές μόνο Αραβες αλλά και η αμερικάνικη Silver Lake, και οι κινέζικες China Media Capital και CITIC Capital και η Abu Dhabi United Group του σεΐχη Μανσούρ, πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο Μανσούρ απέκτησε τη Μάντσεστερ Σίτι το 2008 έναντι 210 εκατ. λιρών και σήμερα το club αξίζει πάνω από 2 δισ. λίρες!

Αλήθεια, πόσες από τις 20 ομάδες της Premier League έχουν ιδιοκτήτες επιχειρηματίες ή ομίλους που δεν είναι… Αγγλοι; Στο παμεστοιχιμα δεν θα το βρίσκατε… Οι 14!

Σε βρετανικά χέρια ανήκουν ακόμη η Τότεναμ, ιδιοκτησίας της ENIC του Τζο Λιούις, η Μπράιτον του Τόνι Μπλουμ, η Μπέρνλι του Μάικ Γκάρλικ, η Νιούκαστλ έχει τον Μάικ Ασλι, η Νόριτς ως εταιρεία λαϊκής βάσης έχει επικεφαλής τους Ντέλια Σμιθ και Μάικλ Γουίν-Τζόουνς και η Γουέστ Χαμ τους Ντέιβιντ Σάλιβαν και Ντέιβιντ Γκολντ.

Κι αρκετοί Ασιάτες ιδιοκτήτες: στον Σαουδάραβα Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ ανήκει η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, στον Ιρανό Φαρχάντ Μοσίρι η Εβερτον, στην ταϊλανδική οικογένεια των Σριβαντχαναπράμπχα η Λέστερ, στον Κινέζο Γκάο Γισένγκ η Σαουθάμπτον και στην κινέζικη επενδυτική Fosun International η Γουλβς.

Σε αμερικάνικα χέρια ανήκουν η Λίβερπουλ (στην Fenway Sports Group των Τζον Χένρι και Τόμας Γουέρνερ), η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (στην οικογένεια Γκλέιζερ), η Αρσεναλ (στον Σταν Κρόνκε), η Κρίσταλ Πάλας (στους Τζος Χάρις, Ντέιβιντ Μπλίτζερ) και… κατά το ήμισυ η Αστον Βίλα, στον Γουές Εντενς (συνιδιοκτήτης των Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο) και το άλλο 50% έχει ο Αιγύπτιος Νασέφ Σαουίρις.

Η Μπόρνμουθ από το 2011 πέρασε στα χέρια του Ρώσου Μαξίμ Ντέμιν ακολουθώντας τα χνάρια της Τσέλσι, την οποία αγόρασε (και γιγάντωσε) ο Ρομάν Αμπραμόβιτς από το 2003.  Και Ιταλοί στη λίστα, με τον Τζίνο Πότσο να αποκτά το 2012 τη Γουότφορντ.

Και οι 14 ίσως γίνουν 15 αν ολοκληρωθεί η πώληση της Νιούκαστλ από τον Ασλι στον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στο deal στο οποίο βάζει… πόστα το BeIN Sports, ο καταρινός τηλεοπτικός όμιλος ελέω των κακών σχέσεων των δύο μεσανατολίτικων χωρών Κατάρ.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *