Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Μήπως είναι η ώρα της;

Ο αρχισυντάκτης του englishfootball.gr Μάριος Μπούλης, σχολιάζει την χτεσινή επικράτηση της Manchester City επί της Monaco και τις προσδοκίες που δημιουργούνται για το φετινό Champions League.

Η Manchester City μπορεί να βρέθηκε πίσω στο σκορ δύο φορές από τη Monaco, όμως κατάφερε να κάνει την απόλυτη ανατροπή και να κερδίσει με 5-3, παίρνοντας προβάδισμα για τον επαναληπτικό ανάμεσα στις δύο ομάδες, όπου και θα κριθεί το εισιτήριο για τους «8» της επόμενης φάσης.

Η ομάδα του Pep Guardiola παρουσίασε δύο διαφορετικά πρόσωπα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι και τα δύο πρόσωπα που παρουσιάζει όλη τη χρονιά φέτος η ομάδα του Μάντσεστερ. Από τη μία, ένα σύνολο το οποίο είναι επιρρεπές σε λάθη και μπορεί να πνιγεί σε μια κουταλιά νερό όταν δεν της βγουν αυτά που έχει σχεδιάσει. Από την άλλη όμως μία υπερηχητική ομάδα που στο πέρασμα της μπορεί να σκοτώσει όποιον βρεθεί μπροστά της.

Η χτεσινή νίκη είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο πιστεύεται βάσει ονόματος του αντιπάλου. Η Monaco είναι μία ομάδα που τα τελευταία χρόνια με τον Jardim έμαθε κατά κύριο λόγο να αμύνεται, να ξέρει να κρατά το μηδέν στην άμυνα της και φέτος πρόσθεσε τα απαραίτητα «γρανάζια» στη μηχανή της με αποτέλεσμα να είναι μία πλήρης ομάδα σε άμυνα και επίθεση, γι’ αυτό και βρίσκεται στην κορυφή του γαλλικού πρωταθλήματος. Πόσο εύκολο λοιπόν είναι να πετύχεις 5 γκολ σε μία από τις πιο σκληρές και δυσκολοκατάβλητες άμυνες της Ευρώπης; Κι όμως, η City του Guardiola το πέτυχε και ενώ βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ και θα μπορούσαν εύκολα οι παίκτες της να λυγίσουν ψυχολογικά μπροστά σε αυτό που έβλεπαν.

Θα αναρωτηθεί βέβαια κάποιος, ότι ναι μεν είναι δύσκολο έως απίθανο να πετύχει μια ομάδα 5 γκολ απέναντι στην Monaco, όμως και αυτή πώς πέτυχε 3 γκολ. Και η απάντηση είναι τόσο απλή. Σε μία άλλη πόλη της Αγγλίας, στο Λονδίνο, το έχει πετύχει ξανά. Πριν από ακριβώς δύο χρόνια, όταν η Arsenal υποδεχόταν την Monaco για τους «16» του Champions League, η ομάδα του Jardim κατάφερε να φύγει με το διπλό και με εμφατικό τρόπο μάλιστα, κερδίζοντας με 1-3. Άρα γιατί να μην το έκανε ξανά, τη στιγμή μάλιστα που η City φέτος είναι επιρρεπής σε λάθη αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της άμυνας.

Η χτεσινή νίκη όμως των «Πολιτών» ανοίγει ένα νέο κύκλο συζητήσεων. Συζητήσεις οι οποίες ανοίγουν και κλείνουν μετά από μία πολύ καλή εμφάνιση και κλείνουν μετά από ένα στραβοπάτημα στην Premier League. Η αλήθεια είναι ότι ο Pep Guardiola έχει φτιάξει ένα ισχυρό σύνολο φέτος, με τον Καταλανό βέβαια να έχει κατηγορηθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς για το γεγονός ότι δεν έχει διαφοροποιήσει την εικόνα και την τακτική της ομάδας του όταν είδε ότι τα σχέδια του δεν επαρκούσαν στην Premier League. Μία θεωρία βέβαια η οποία είναι σχετική, μιας και η Manchester City βρίσκεται στην 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα, 8 πόντους πίσω από το «τρένο» που λέγεται Chelsea. Συν το γεγονός ότι με την ίδια προσέγγιση κέρδισε πριν από μερικούς μήνες την Barcelona σε μία νίκη που ήταν περισσότερο για το πρεστίζ της ομάδας και φώναξε «παρόν» στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι και έχει καθαρίσει τα περισσότερα παιχνίδια στην Premier League.

Η συζήτηση λοιπόν που ανοίγει επί της ουσίας για την City δεν είναι άλλη από την ευρωπαϊκή επιτυχία. Σε μία χρονιά που τόσο η Real Madrid όσο και η Barcelona δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση και η Bayern Munich παρουσιάζει αυξομειώσεις στην εικόνα της, μήπως είναι η ώρα να κάνει το βήμα παραπάνω; Ο Pep Guardiola έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι ο άνθρωπος των επιτυχιών και με τις κατακτήσεις του Champions League με την Barcelona και με τις εγχώριες επιτυχίες της Bayern Munich. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχαστεί και η περσινή επιτυχία των «Πολιτών» που έφτασαν μέχρι τους «4» της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει η «μαγιά» για μια επιτυχία. Είναι ίσως η ιδανικότερη περίοδος για αυτή την ομάδα να χτυπήσει το Champions League όταν τα θεωρητικά φαβορί δεν δείχνουν ικανά φέτος να φτάσουν στην κορυφή του ποδοσφαιρικού Έβερεστ.

Φυσικά για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να διορθωθούν κάποια πράγματα, με κυριότερο την αμυντική λειτουργία της ομάδας. Με δεδομένα τα αργά πόδια τόσο των ακραίων μπακ, Sagna και Kolarov (χτες αγωνίστηκε ο  Fernandinho αριστερά) όσο και την παρουσία του Yaya Toure στον άξονα, θα πρέπει ο Guardiola να φέρει πιο κοντά τις γραμμές ώστε να μειωθούν τα τρεξίματα αυτών των παικτών. Εδώ είναι και το δυσκολότερο κομμάτι στην μέχρι τώρα καριέρα του Guardiola. Έχοντας μάθει να παίζει άκρως επιθετικά τόσο στην Barcelona όσο και στην Bayern Munich και με μοναδικό αμυντικό του όπλο την πίεση στην πρώτη γραμμή άμυνας του αντιπάλου, τώρα θα πρέπει να δώσει τα διαπιστευτήρια του και στις γνώσεις του στην αμυντική λειτουργία της ομάδας. Στην Manchester City μπορεί να παίξει με πιεστική άμυνα στην πρώτη γραμμή του αντιπάλου, αλλά όχι σε συνεχόμενα παιχνίδια και όχι για όλη τη διάρκεια του αγώνα. Οι αμυντικοί της City δεν έχουν τις απαραίτητες αντοχές για να καλύψουν μεγάλους χώρους σε περίπτωση που διασπαστεί η πίεση τους. Εάν βελτιώσει αυτό το κομμάτι, τότε αυτόματα η City ανεβάζει τα ποσοστά της στο ενδεχόμενο να κατακτήσει το ιερό δισκοπότηρο του ποδοσφαίρου.

Η Manchester City απέδειξε σε ένα ακόμα ευρωπαϊκό παιχνίδι ότι μπορεί φέτος να είναι η χρονιά της. Θα πρέπει λοιπόν να αποφασίσει αν θα προτιμήσει να κυνηγήσει περισσότερο το Champions League από την Premier League ή το αντίστροφο ή αν μπορεί να πετύχει και στις δύο διοργανώσεις. Αν κυνηγήσει το ευρωπαϊκό όνειρο, τότε αυτόματα θα ανεβάσει κι άλλο τη δυναμική της φανέλας της, η οποία πλέον αρχίζει να είναι πιο βαριά.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *