Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Ναυαγεί ο Pep ή βιάζεται ο κόσμος;

Ο Νίκος Γεωργόπουλος γράφει για την εικόνα της Manchester City και κατά πόσο ο Pep Guardiola μπορεί να ανταποκριθεί στο project της ομάδας.

Βρισκόμαστε στον καιρό που ο Pep Guardiola  γνωρίζει εντονότατη αμφισβήτηση. Αμφισβήτηση που χωρίς υπερβολή θα μπορούσε κάποιος να πει πως είναι η πιο ισχυρή που δέχτηκε ποτέ. Μετά τη νίκη κόντρα στην Burnley τη Δευτέρα, ο Guardiola με την κάκιστη διάθεση που έδειξε απέναντι στους δημοσιογράφους στη συνέντευξη τύπου ίσως διαμαρτυρήθηκε και εκείνος σιωπηρά. Το ερώτημα όμως που εύλογα τίθεται είναι αν και πόσο fair είναι αυτή η αντιμετώπιση του Καταλανού προπονητή και αν και κατά πόσον έχει αντιληφθεί ο κόσμος ποιο είναι ακριβώς το πρότζεκτ που επένδυσε η Manchester City στο πρόσωπο του Guardiola.
Για να γίνει πιο κατανοητό το όλο ζήτημα καλύτερα πρώτα να αναλυθεί σε τι ακριβώς ήθελαν να επενδύσουν οι Άραβες ιδιοκτήτες με το να επιλέξουν τον Pep.
Αυτό σίγουρα δεν είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος και η καθ΄ολοκληρίαν κυριαρχία εντός των συνόρων από την πρώτη του χρονιά. Πέρα του ότι και να το ήθελαν αμέσως μάλλον θα απογοητεύονταν σίγουρα διότι η Ρώμη δεν χτίστηκε σε τρεις ημέρες. Αντίθετα, επένδυσαν σε έναν άνθρωπο, ο οποίος δούλεψε σε 2 κορυφαίες ομάδες, δημιουργώντας στη μία το μεγαλείο που συνεχίζεται σήμερα στην Barcelona και συνεχίζοντας την εξαιρετική ομάδα του Heynckes στην Bayern. Και στις δύο επέβαλλε το στυλ του.  Ακόμη και αν στη Βαυαρία κάποιοι τον θεωρούν αποτυχημένο επειδή δεν κατάφερε να κερδίσει το Champions League, δημιούργησε μία ομάδα απλά φανταστική και δημιούργησε νούμερα πολύ δύσκολα να τα καταρρίψεις.  Επένδυσαν, λοιπόν, οι Άραβες σε έναν προπονητή που έχει δουλέψει στο κορυφαίο συλλογικό επίπεδο επιβάλλοντας μία δική του ταυτότητα και αφήνοντας μία δική του κληρονομιά. Αυτό σε συνδυασμό με την καταξίωση στο Champions League αποτελούν τους δύο ακρογωνιαίους λίθους αυτής της συνεργασίας.
Αυτό προφανώς δεν γίνεται να γίνει αυτόματα μέσα σε μία σεζόν. Όσο επιδέξιος και να είναι ένας προπονητής δεν είναι μάγος. Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε ακριβώς την ομάδα του Guardiola. Βλέπουμε μία ομάδα με υλικό διαμορφωμένο αλλά και ταυτότητα διαμορφωμένη τόσο από τον Καταλανό όσο και από κατάλοιπα των πρόσφατων χρόνων. Η πραγματική ομάδα του Pep θα είναι εύκολο να φανεί μετά από 2-3 ακόμη μετεγγραφικές περιόδους ώστε να φέρει όλα τα εργαλεία που επιθυμεί αλλά μετά από ακόμη κάποιους μήνες αφομοίωσης ενός στυλ ποδοσφαίρου επικεντρωμένου πολύ συχνά στη λεπτομέρεια. Διότι όταν συμφώνησε ο Ισπανός να αναλάβει την ομάδα ζήτησε περίπου 10 παίκτες, ήτοι ριζική ανανέωση του έμψυχου δυναμικού. Κάτι τέτοιο και οικονομικά αλλά και από άποψη χημείας αγωνιστικής δεν γίνεται σε 3 θερινούς μήνες αλλά σταδιακά. Αν κάποιος πίστεψε ακόμη και στις 10 διαδοχικές νίκες στην αρχή της σεζόν,πως βλέπουμε το έργο του Pep μάλλον ο ίδιος λάθεψε θέτοντας πολύ ψηλά τον πήχη. Τέτοιες μεταβάσεις δεν γίνονται από τον ένα μήνα στον άλλο.
Σίγουρα θα ισχυριστεί κάποιος πως ο Guardiola ήξερε από το Γενάρη πως το καλοκαίρι θα ξεκινήσει να έρχεται αντιμέτωπος με το αγγλικό ποδόσφαιρο. Ασφαλώς και είχε χρόνο να ετοιμάσει πράγματα αλλά και την μετέπειτα κατάσταση. Αυτό όμως δεν αναιρεί το πόσο διαφορετική είναι η θεωρία από την πράξη. Το πόσο δύσκολο είναι να γνωρίσεις καλύτερα ένα τόσο δύσκολο πρωτάθλημα αν δεν το ζεις εκ των έσω. Ας μη γελιόμαστε. Ο κύριος λόγος που η συμφωνία αυτή επικυρώθηκε τόσο νωρίς ήταν η πρόληψη του ανταγωνισμού. H Manchester United σίγουρα δεν θα έμενε με τον Luis Van Gaal ενώ ο Pep ήταν ο διακαής πόθος και του Abramovich για την Chelsea . Η Manchester City δεν  έπαιζε μόνη της για να τον αποκτήσει και απλά έπρεπε να βιαστεί παρουσιάζοντας παράλληλα στον ίδιο την κατάλληλη πρόκληση για την καριέρα του όπερ και έγινε.
  Στο σημείο που η κριτική στον νυν προπονητή των «Πολιτών» είναι σίγουρα δίκαιη είναι στην επιμονή του στο ίδιο σχέδιο. «Προφανώς και δεν θα αλλάξω μία φιλοσοφία που μου έχει κερδίσει 22 τίτλους», είχε δηλώσει μετά την ήττα στο Nou Camp πριν λίγους μήνες από την Barcelona. Εδώ είναι και το φάουλ του ιδίου έως τώρα. Το ότι αρνείται να γίνει λίγο περισσότερο πραγματιστής. Και σε ένα πρωτάθλημα με τόσες ιδιαιτερότητες, αν δεν πας και με τα νερά του ως ένα σημείο θα έχεις πρόβλημα. Αυτή η προηγούμενη επιτυχία του tiki taka έχει δώσει στον Pep την «αλαζονεία» να θεωρεί πως αυτό που θέλει από την ομάδα του πρέπει a priori να θεωρείται βάσιμα πως θα πετύχει. Αυτό όμως δεν γίνεται στην Premier league, ένα τόσο sui generis πρωτάθλημα. Και αργά ή γρήγορα, θα το καταλάβει και ο πεισματάρης Pep. Είναι πολύ πιθανό να προσεγγίσει κάποια πράγματα διαφορετικά, γιατί έχει και εξαιρετική αντίληψη του αθλήματος αλλά και αρκετή όρεξη να τα καταφέρει.
  Πριν το παιχνίδι στο Anfield πριν λίγες μέρες, ο Jurgen Klopp είχε χαρακτηρίσει τον ομόλογό του γενναίο επειδή «υπήρχαν πολύ ευκολότερες δουλειές να αναλάβει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο αλλά διάλεξε ίσως τη δυσκολότερη». Μία δήλωση που από πολλούς πέρασε στα..ψιλά. Είναι όμως μία δήλωση που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο Pep Guardiola ανέλαβε ένα πολύ δύσκολο πρότζεκτ, Ένα πρότζεκτ που χρειάζεται χρόνο. Ευτυχώς για εκείνον θα έχει τη στήριξη που απαιτείται και στο οικονομικό κομμάτι και όχι μονο. Αυτό που χρειάζεται είναι να προσθέσει τα εργαλεία που θεωρεί που του λείπουν, να μάθει καλύτερα το πρωτάθλημα ώστε να κατανοήσει τις ανάγκες του καλύτερα και κυρίως να πάρει χρόνο. Διότι τελικά μάλλον ο κόσμος παρασύρθηκε υπερβολικά από τις διθυραμβολογίες των μέσων ενημέρωσης το καλοκαίρι παρά ο Ισπανός αποτυγχάνει σε κάτι εύκολο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *