Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Οταν οι Αγγλοι έπαιζαν μπάλα εν μέσω… πολέμου

Το αγγλικό πρωτάθλημα της Division 1 του 1915-16 δεν έμελλε να διεξαχθεί ποτέ, ελέω της εμπλοκής της Βρετανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την κήρυξη του πολέμου κατά της Γερμανίας στις 4 Αυγούστου 1914. Ωστόσο, για μια σεζόν (1914-15), ποδόσφαιρο παίχτηκε κανονικά ύστερα από πίεση των ομάδων που επιβίωναν οικονομικά χάρη στα έσοδα από τα εισιτήρια. Δεκάδες παίκτες πήγαν στα μέτωπα του πολέμου και τα ρόστερ των συλλόγων «διαστρεβλώθηκαν» και άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό. Και εν μέσω μιας σεζόν που οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες, με το επιχείρημα ότι το ποδόσφαιρο απέτρεπε την προσοχή του κόσμου από τον πόλεμο, είχε γράψει μάλιστα και άρθρο ο Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, συγγραφέας των περιπετειών του Σέρλοκ Χολμς.

Στη δε ηπειρωτική Ευρώπη, δημιουργήθηκαν δύο «Footballers Battalion», ήτοι τάγματα στελεχωμένα αποκλειστικά από ποδοσφαιριστές. Όχι πάντως ότι είχαν ευνοϊκή μεταχείριση καθώς το δεύτερο εξ αυτών έλαβε μέρος στην πολύνεκρη μάχη του Σομ. Και δεκάδες ποδοσφαιριστές δεν έμελλε να γυρίσουν ποτέ.

Το αγγλικό ποδόσφαιρο επέστρεψε ξανά από τη σεζόν 1919-20 και τη μεγαλύτερη… κουβέντα σήκωσε το πόσες και ποιες ομάδες θα έπρεπε να συμμετέχουν. Χαμένη βγήκε η Τότεναμ, ουραγός το ’15 και έπαιξε στη β’ κατηγορία ενώ η Λίγκα, κατόπιν πιέσεων, αύξησε τις ομάδες από τις 20 στις 22, την άνοδο έλαβαν Ντέρμπι Κάουντι, Πρέστον αλλά και η Αρσεναλ αν και είχε τερματίσει 5η στη β’ κατηγορία, σε μια σκανδαλώδη απόφαση. Βεβαίως, στοίχημα ποδόσφαιρο υπήρχε και από τότε. Και το ντέρμπι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ του 1915 αποδείχθηκε στημένο από τους παίκτες των δύο ομάδων για να μην υποβιβαστεί η Γιουνάιτεντ!

Στη φωτογραφία, Βρετανοί και Γάλλοι στρατιώτες παίζουν ποδόσφαιρο έξω από τη Θεσσαλονίκη, η οποία μόλις το 1912 είχε γίνει μέρος της Ελλάδος. Τότε, αγγλογαλλικά στρατεύματα είχαν αποβιβαστεί στη συμπρωτεύουσα ύστερα πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου, παρά την ουδετερότητα και την αντίθεση της τότε ελληνικής Κυβέρνησης, δημιούργησαν περιχαρακωμένο στρατόπεδο και κατέλαβαν ελληνικά οχυρά στην ελληνοσερβική μεθόριο.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *