Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

12/01/1980- Το Ayrsome Park αποδείχθηκε θανατηφόρο για δύο φιλάθλους

Σαν σήμερα το 1980 μετά το τέλος της αναμέτρησης μεταξύ των Middlesbrough και Manchester United στο Ayrsome Park, ένα κομμάτι του γηπέδου κατέρρευσε και σκότωσε δύο ανθρώπους.

Οι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας της Boro Irene και Norman Roxby έφευγαν από την νοτιοανατολική πλευρά του γηπέδου, ώσπου ξαφνικά υποχώρησε ένας πυλώνας και παρέσυρε δύο θύρες οι οποίες σκότωσαν τους Roxby.

Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες του γεγονότος έριξαν την ευθύνη σε μια μερίδα φιλάθλων της Manchester United, οι οποίοι λέγεται ότι έσπευσαν γρήγορα στις θύρες και προκάλεσαν την υποχώρηση τους. Οι φίλαθλοι της United ισχυρίστηκαν, πως η βιασύνη προκλήθηκε από τις προσπάθειες τους να ξεφύγουν από ένα υπερκινητικό άλογο της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που βγήκαν τις επόμενες ημέρες μετά το τραγικό αυτό περιστατικό αποκαλύφθηκε ότι τα πιστοποιητικά ασφαλείας του γηπέδου δεν είχαν ανανεωθεί, ωστόσο ο σύλλογος ισχυρίστηκε πως όποια παράβαση συνέβη είχε καθαρά τεχνικό χαρακτήρα και ότι όλα τα προαπαιτούμενα για την ασφάλεια του γηπέδου είχαν τηρηθεί.

Οι θάνατοι των Roxby επισκιάστηκαν τα αμέσως επόμενα χρόνια από μεγαλύτερες τραγωδίες που απέφεραν πολλούς θανάτους όπως στο Στάδιο Λένιν της Μόσχας το 1982, στο Valley Parade της Brentford το 1985, στο Heyselτων Βρυξελλών το 1985 και στο Hillsborough το 1989.

Ύστερα από την τραγωδία του Hillsborough συντάχθηκε η Taylor Report που πρότεινε τον αποκλεισμό των θέσεων όρθιων στα γήπεδα και την αντικατάσταση τους από καθίσματα. Η συγκεκριμένη πρόταση καταδίκασε το Ayrsome Park και άνοιξε τον δρόμο για την κατασκευή του νέου γηπέδου της Middlesbrough,το Riverside το 1995.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *