Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Άγαλμα του Bobby Lennox στο Saltcoats

Άγαλμα του Bobby Lennox στο Saltcoats

Ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της Celtic, Βοbby Lennox, έχει το δικό του άγαλμα, στη γενέτειρα του, το Saltcoats, μια μικρή πόλη στο βόρειο Ayrshire. 3.000 άνθρωποι βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, ενός από τους θρυλικούς Lisbon Lionso Lennoxεκτός από το κύπελλο πρωταθλητριών του 1967, έχει κατακτήσει 11 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα και 5 League Cup Σκωτίας με τη Celtic, ενώ φόρεσε 10 φορές και τη φανέλα της εθνικής Σκωτίας.

Δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της Celtic, με 301 γκολ σε 599 παιχνίδια, πρώτος είναι ο θρυλικός Jimmy McGrory με 502 γκολ σε 477 ματς (πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στη Βρετανία). Ο Lennox έπαιξε στη Celtic από το 1961 μέχρι το 1978 κι επέστρεψε το 1979 για να παίξει μέχρι το 1980.

Δεινός σκόρερ, πάντα σεμνός και ταπεινός, ο 75χρονος πια Lennox, είδε να κάνει τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του, ο κολλητός του φίλος και συμπαίκτης του στους Lisbon LionsJohn Clark

Στα αποκαλυπτήρια βρέθηκαν, αρκετοί από τους Lisbon Lions, αλλά και άλλοι θρυλικοί παίκτες τηςCeltic, όπως οι George McCluskey, Tommy Callaghan, Roy Aitken και Danny McGrain, αλλά και ο εμβληματικός αρχηγός των Rangers, John Greig.

O γενικός διευθυντής της Celtic, Peter Lawwell, ήταν εκεί, εκπροσωπώντας την επίσημη Celtic, ενώ δίπλα στον John Clark που έκανε τα αποκαλυπτήρια ήταν ο Tony Savage (πατέρας του δεκανέαWilliam Savage που πέθανε στο Αφγανιστάν πριν από 5 χρόνια και είναι από τους τοπικούς ήρωες) και ο παρουσιαστής του επίσημου καναλιού της Celtic, Gerry McCulloch.

«Αν είχα τον Lennox στην ομάδα μου θα μπορούσα να παίζω για πάντα, είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχω δει» είχε πει ο Sir Bobby Charlton που δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είχα την ευχαρίστηση να παίξω αρκετές φορές δίπλα στον Bobby κι ήταν εξαιρετικός, πιστεύω ότι είναι από τους καλύτερους επιθετικούς που έχουμε δει. Οι πραγματικά μεγάλοι παίκτες παίζουν για πραγματικά μεγάλες ομάδες και λίγες ομάδες είναι τόσο σημαντικές στην ιστορία του αθλήματος όσο οι Lisbon Lions. Η βρετανική ομάδα που σήκωσε το κύπελλο πρωταθλητριών, ο Bobby και οι συμπαίκτες του έγιναν τα πρότυπα που έπρεπε να ακολουθήσουμε. Είναι υπέροχη η ιδέα ενός αγάλματος για τον Bobby και όσοι βοήθησαν να πραγματοποιηθεί πρέπει να είναι περήφανοι. Ελπίζω να μπορέσω μια μέρα να πάω και να το δω από κοντά.»

Το άγαλμα σχεδιάστηκε από τον γλύπτη John McKenna, που σχεδίασε επίσης το αγάλματα τωνBilly McNeill και Jock Stein που βρίσκονται έξω από το Celtic Park αυτό του Jimmy Johnstone inπου βρίσκεται στο Viewpark του Lanarkshire.

Οι 50.000 λίρες που χρειάστηκαν για την κατασκευή μαζεύτηκαν από παθιασμένους οπαδούς της πόλης που είχαν και την ιδέα ανέγερσης του αγάλματος.

Το άγαλμα είναι απέναντι από το μπαρ του Bobby Lennox, μια παμπ που ανήκε κάποτε στον άσο της Celtic και καμιά 45αριά μέτρα από το μέρος που γεννήθηκε.

«Εδώ έχω ζήσει τη ζωή μου, η μαμά και ο μπαμπάς θα ήταν περήφανοι, τα δύο μου αδέλφια πρέπει να είναι περήφανα» δήλωσε ο Lennox που λατρεύει την πόλη που γεννήθηκε και δεν την άφησε ούτε όταν ο Jock Stein του ζήτησε να μετακομίσει στη Γλασκώβη. «Ο Jock μου είχε ζητήσει να μετακομίσω στη Γλασκώβη, δίπλα στο γήπεδο, γιατί είχα μια ώρα οδήγημα για να φτάσω στη Γλασκώβη, αλλά πάντα εδώ ζούσα» είπε ο Lennox που αναφέρθηκε και στο άγαλμα, αλλά και στους συμπαίκτες του: «Όταν μου είπαν για το άγαλμα, φοβήθηκα ότι θα ήθελαν να βγάλω κανένα λόγο και δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο, το άγαλμα πάντως είναι μυώδες, μου μοιάζει. ΗCeltic είναι ένας μεγάλος σύλλογος, με μεγάλη υποστήριξη από τον κόσμο, οι παίκτες με τους οποίους έχω παίξει ήταν μεγάλοι παίκτες, είμαστε σαν αδέλφια, γνωριζόμαστε 50 χρόνια.»

Περήφανος για την καταγωγή του, πάντα αναφερόταν στο Saltcoats, όπως τόνισε ο φίλος του, JohnClark, που έκανε τα αποκαλυπτήρια: «Κοιτάξτε τον κόσμο που ήρθε, βλέπω οπαδούς της Celtic, αλλά και άλλων ομάδων, βλέπω και τους επίσημους που έχουν έρθει, πρέπει να είναι ο …Δον τουSaltcoats. Είναι μια τεράστια φιγούρα, ιδανικός πρεσβευτής για την πόλη του, η λέξη θρύλος χρησιμοποιείται πολύ συχνά τελευταία, αλλά αυτός είναι ένας πραγματικός θρύλος και αξίζουν σε αυτόν και την οικογένεια του όλες οι τιμές.»

πηγή: www.forcelticandscotland.gr

Άγαλμα του Bobby Lennox στο Saltcoats

Άγαλμα του Bobby Lennox στο Saltcoats

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *