Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Από τον Πλατινί στον… Νεϊμάρ, η ιστορία πίσω από το Παρί – Σεντ Ετιέν

Ούτε πέντε μήνες δεν πέρασαν από τότε που παίχτηκε μπάλα για τελευταία φορά στη Γαλλία. Πριν κάνα μήνα η «Equipe» είχε χαρακτηρίσει «μ@λ@κ€ς», στο πρωτοσέλιδο, τους ίδιους τους Γάλλους που έβαλαν… παύλα ενώ Γερμανοί, Ισπανοί, Ιταλοί και Αγγλοι συνέχισαν κανονικά, έστω και σε άδεια γήπεδα. Οι Γάλλοι επιστρέφουν με δύο τελικούς, του Κυπέλλου απόψε και του Λιγκ Καπ την άλλη Παρασκευή (Παρί – Λιόν), για να κλείσουν τη σεζόν 2019-20 και μπαίνουν στα γήπεδα για το 2020-21 στις 22 Αυγούστου.

Τελικός Coupe de France απόψε (κυριαρχεί στο pame stixima), στο ουδέτερο «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού ανάμεσα σε Παρί Σεν Ζερμέν και Σεντ Ετιέν. Με παράταση σε περίπτωση ισοπαλίας το ματς, παρουσία όμως 5.000 φιλάθλων (σε γήπεδο 80.698 θέσεων). Πλην του τροπαίου υπάρχει και το ευρωπαϊκό κίνητρο… για έναν: τη Σεντ Ετιέν. Αν το πάρει, μπαίνει απευθείας στους ομίλους του Europa League, αν όχι τη θέση παίρνει η Ρεμς και οι «στεφανουά» μένουν εκτός Ευρώπης.

Στα των αριθμών, η Παρί μετρά 17 τελικούς με 12 κατακτήσεις, ο τελευταίος χαμένος στο 90λεπτο ήταν από τη Λιλ το 2011 με γκολ του Ομπρανιάκ στο 89’, έκτοτε τέσσερα τρόπαια και το περσινό, χαμένο στα πέναλτι. Η Σεντ Ετιέν μετέχει για 10η φορά σε τελικό και πρώτη από το μακρινό 1982! Η, δε, τελευταία της κατάκτηση έλαβε χώρα το 1977 με 2-1 επί της Ρεμς.

Στα μεταξύ τους (στατιστικά για το πάμε στοίχημα), η Σεντ Ετιέν έχει να νικήσει την ΠΣΖ από το 2-1, στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2012 για τη Ligue 1 με αυτογκόλ του Μαμαντού Σακό και τέρμα του Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ. Εκτοτε, σε επίσημα, 15-6-0 για την Παρί Σεν Ζερμέν.

Σε νοκ άουτ, μετρούν έξι συναντήσεις στο Λιγκ Καπ με 4-2-0 για την Παρί και άλλες τέσσερις στο Κύπελλο (3-1-0 η Παρί). Στο Κύπελλο μάλιστα υπάρχει, τον Ιανουάριο του 1994, ένα Σεντ Ετιέν – Παρί 0-10 (!) για τον πρώτο γύρο, όπως φυσικά και ο μόνος τους τελικός, το 1982 που κρίθηκε στα πέναλτι υπέρ των Παριζιάνων με 6-5 (κ.α. 1-1, παρ. 2-2). Και τα δύο γκολ των «στεφανουά» του Ρομπέρ Ερμπέν είχε σημειώσει ο σταρ της εποχής, Μισέλ Πλατινί.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *