Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

26/10/1863- Η γέννηση του ποδοσφαίρου στο Λονδίνο

Σαν σήμερα το 1863 ιδρύθηκε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας στην Freemasons’ Tavern της οδού Great Queen του Λονδίνου και εκείνη η ημέρα σηματοδοτούσε το ξεκίνημα του οργανωμένου ποδοσφαίρου. Η Αγγλική FA παραμένει από τότε μέχρι και σήμερα το διοικητικό όργανο του Αγγλικού ποδοσφαίρου και αποτελούσε τον πρώτο τέτοιο διοικητικό οργανισμό στον κόσμο.

Ένας εκ των ιδρυτών της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ήταν ο Ebenezer Cobb Morley, ο οποίος έγραψε τους πρώτους κανόνες του όμορφου παιχνιδιού ενώ διατέλεσε γενικός γραμματέας (1863-66) και στην συνέχεια πρόεδρος της Ομοσπονδίας (1867-74). Σε αυτή την ημερομηνία ορόσημο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, έμελλε να έρθει και η ρήξη, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μερικά χρόνια αργότερα η Ομοσπονδία Ράγκμπι (Rugby Football Union) το 1871.

Η αιτία της ρήξης αυτής που οδήγησε κάποιους συλλόγους να αποχωρήσουν από την ιστορική συνάντηση, είχε σχέση με κάποιους κανόνες που παραλήφθηκαν, με κυριότερο εκείνον που επέτρεπε στους παίκτες να τρέχουν κρατώντας την μπάλα στα χέρια.

Πρώτος γενικός γραμματέας και στην συνέχεια ταμίας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας διατέλεσε ο Charles Alcock και ήταν αυτός που σκέφτηκε να δημιουργήσει το Κύπελλο Αγγλίας (FA Cup), την αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο το 1871.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *