Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Έχασαν τη δικαστική μάχη με την εφορία οι Rangers

Το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε τη βρετανική εφορία (HMRC= Her Majesty’s Revenue and Customs) στη δικαστική μάχη εναντίον των Rangers, στην υπόθεση της αποφυγής πληρωμής φόρων. Το ποσό που αφορά πληρωμές υπαλλήλων και παικτών της ομάδας, χωρίς να πληρωθεί φόρος, ξεπερνά τα 47 εκατ.λίρες και αφορά τις χρονιές από το 2001 μέχρι το 2010. Ουσιαστικά αντί για πληρωμές δίνονταν δάνεια άνευ φόρων (!). Η Βρετανική εφορία (HMRC) θεώρησε ότι οι πληρωμές δεν εκπίπτουν των φόρων και πήγε στα δικαστήρια για να δικαιωθεί στο τέλος. Οι δύο προηγούμενες αποφάσεις είχαν δικαιώσει τους Rangers αλλά η τελευταία απόφαση, μετά από έφεση το 2015, δικαίωσε τη Βρετανική εφορία. Στη συγκεκριμένη υπόθεση πάντως η εφορία δεν θα έχει όφελος καθώς οι Rangers δεν υφίστανται ως εταιρεία με εκείνη τη μορφή κι η ομάδα που τους «διαδέχτηκε» ανήκει σε άλλη εταιρεία!

Η απόφαση αυτή όμως αποτελεί δεδικασμένο κι η εφορία αποκτά πια ένα εφόδιο για να κυνηγήσει άλλες ομάδες που πιθανόν εξαπάτησαν -ή θα προσπαθήσουν να εξαπατήσουν- με τον ίδιο τρόπο την εφορία.
Οι Rangers δεν έκαναν φοροδιαφυγή που είναι κακούργημα, αλλά φοροαποφυγή που είναι πλημμέλειμα κι έχει άλλη ποινή και σε αυτό θα στηριχθεί η Celtic που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σημειώνουμε τη σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η θέση της Celtic σχετικά με αυτό το ζήτημα ήταν συνεπής, ότι αυτό πάντοτε ήταν θέμα των δικαστηρίων και των ποδοσφαιρικών αρχών της Σκωτίας, των οποίων οι κανόνες αποσκοπούν στην προάσπιση της αθλητικής ακεραιότητας.
Το 2013, εκφράσαμε την έκπληξη – που συμμερίστηκαν πολλοί παρατηρητές και οπαδοί του του ποδοσφαίρου – σχετικά με τα συμπεράσματα της Επιτροπής της SPL, σύμφωνα με τα οποία δεν προέκυψε ανταγωνιστικό ή αθλητικό πλεονέκτημα. Η σημερινή απόφαση επαναβεβαιώνει μόνο αυτή την άποψη.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι ποδοσφαιρικές αρχές στη Σκωτία θα επιθυμούν να επανεξετάσουν το θέμα αυτό. Η Celtic περιμένει το πόρισμα αυτής της επανεξέτασης.»
Πιο απλά προκύπτει ότι η φοροαποφυγή ευνόησε αθλητικά (ποδοσφαιρικά αν προτιμάτε) τους Rangers δίνοντας τους σαφέστατο αγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων ομάδων και μένει να φανεί ποιες θα είναι οι κυρώσεις, αν τελικά γίνει επανεξέταση. Σε τέτοια περίπτωση πάντως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η αφαίρεση τίτλων από τους Gers.
πηγή: www.forcelticandscotland.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *