Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Το απόλυτο ντέρμπι!

Ο Νίκος Γεωργόπουλος λίγες ώρες πριν τη μεγάλη μάχη της Manchester United με τη Liverpool σας βάζει στο κλίμα του αγώνα με τις τακτικές των δύο ομάδων.

 Ήρθε η ώρα ξανά για τη μητέρα των μαχών του αγγλικού ποδοσφαίρου! Στα πλαίσια της 21ης αγωνιστικής Manchester United και Liverpool κοντράρονται στο Old Trafford σε μία αναμέτρηση με καθοριστική σημασία και για τις δύο ομάδες. Από τη μία η United προέρχεται από 8 σερί νίκες στο καλύτερο σερί της από το 2009 επί Sir Alex Ferguson ενώ από την άλλη η Liverpool έρχεται χωρίς νίκη σε τρία παιχνίδια το 2017 και μοιάζει να έχει εκτροχιαστεί από τις ράγες το τρένο της ομάδας του Klopp που είχε κλείσει το 2016 με τέσσερις διαδοχικές νίκες, η τελευταία μάλιστα επί της Manchester City στις 31 Δεκέμβρη.
  Τι είδαμε στο παιχνίδι του πρώτου γύρου : Ένα πολύ κακό ποιοτικά παιχνίδι όπου μετά από πολλά χρόνια είδαμε 0-0 σε μεταξύ τους αναμέτρηση ευλόγως. Η United παρατάχθηκε πρωτίστως για να πάρει το 0-0 και να αναχαιτίσει την επιθετική ορμή της Liverpool και με εξαίρεση δύο φορές που χρειάστηκε τον David De Gea το σχέδιο της απέδωσε στο έπακρο και το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται σε γενικές γραμμές δίκαιο.
  Τι έχει αλλάξει  από τότε : Τρεις μήνες στο ποδόσφαιρο θα μπορούσε εύκολα κάποιος να τους χαρακτηρίσει σαν χρονική περίοδο ως μία αιωνιότητα. Και στη δική μας περίπτωση εδώ έχουν αλλάξει πράγματα κυρίως για το στρατόπεδο των Red Devils προς το καλύτερο. Η United δεν έχει κάνει τυχαία 8 διαδοχικές νίκες. Ξεχωρίζουν σίγουρα δύο πράγματα σε αυτό το διάστημα για την ομάδα του Jose Mourinho : 1) Επιτέλους ο Πορτογάλος έχει καταφέρει να δώσει κατεύθυνση στο παιχνίδι της ομάδας του από το χώρο του κέντρου. Τι εννοούμε με αυτό; Στο 4-2-3-1 που παρατάσσει, στη δυάδα μπροστά απ΄τους κεντρικούς αμυντικούς εγκατέλειψε την αλυσιτελή λύση Fellaini από το ξεκίνημα και έχτισε γύρω από την επιλογή Carrick, Herrera, Pogba. Και ο καθένας όταν παίζει έχει το δικό του ρόλο. Ο Carrick είναι η ήρεμη δυναμη που πάντα εξασφαλίζει την καλή και ήρεμη κατοχή της μπάλας αλλά και δίνει πάντα μία  διόλου αμελητέα αμυντική κάλυψη για τους κεντρικούς αμυντικούς και όχι μόνο. Ο Herrera πλέον μοιάζει με μία μετεγγραφή που δικαιολογεί κάθε ευρώ που δαπανήθηκε για εκείνον. Ο Ισπανός όταν ο Pogba είναι μαζί του στη δυάδα έχει έργο α τρέχει, να κλέβει μπάλες (δεν είανι τυχαία πρώτος στα κλεψίματα στο πρωτάθλημα) και να πατάει εξαιρετικά από τη μία περιοχή στην άλλη όταν ο Pogba έχει ρόλο deep lying playmaker. Χωρίς υπερβολή ο Ander Herrera είναι το δυναμό στη μεσαία γραμμή του Mourinho. Και αυτό πιστώνεται αποκλειστικά στον Πορτογάλο. Από την άλλη ο Pogba πλέον μοιάζει και αυτός λιγότερο ξένο σώμα στην ανάπτυξη της United. Όταν παίζει ο Carrick, ο Γάλλος παίρνει μέτρα αγωνιζόμενος πίσω από την Ibrahimovic με τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω μοιάζει να βρίσκεται συχνά με κλειστά μάτια. Όταν δεν παίζει ο Carrick, ο Pogba είναι στη δυάδα μαζί με τον Herrera και εκεί συχνά επιφορτίζεται να να ξεκινήσει και να στρώσει το παιχνίδι, να προσταυτεύσει την κατοχή υπό πίεση με τη φυσική παρουσία που συνιστά και να τρέξει και αυτός όταν χρειαστεί. Εντύπωση μας είναι πως την Κυριακή θα ξεκινήσουν και οι τρεις στην ενδεκάδα του Mourinho.
  Η δεύτερη σπουδαία αλλαγή που έχει καταφέρει ο Mourinho είναι το πως πλέον ενσωματώνει τους μεσοεπιθετικούς του στο χώρο ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου και καταφέρνει επίσης και μπορεί παράλληλα και σφυροκοπεί ανά διαστήματα από τα πλάγια. Παράλληλη ευλογία αποτελεί για τον Πορτογάλο πως παίκτες όπως οι Mata, Martial, Rooney και Mkhitaryan βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Η United πλεόν πολύ συχνά με μία key pass όπως λέγεται στην γλώσσα της στατιστικής καταφέρνει να ελευθερώσει έναν ακραίο μπακ στην αδύναμη πλεύρα και παράλληλα γεμίζει την περιοχή με φανέλες. Επίσης, κατ΄εξακολούθηση πρακτική του Mourinho είναι η εκμετάλλευση της οξυδέρκειας και ευφυίας του Juan Mata.  Ο Ισπανός μεοεπιθετικός είναι ίσως ο καλύτερος του πρωταθλήματος στο να κινείται σε χώρους μακριά από τη μπάλα ξεγλιστρώντας από τα μαρκαρίσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 2-0 επί της Hull πριν λίγες μέρες για το EFL Cup. Ζήτημα ύψιστης ανάγκης για τον Klopp να περιορίσει τις κινήσεις του Ισπανού.
  Όσον αφορά τη Liverpool αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι είναι πως αυτή τη στιγμή δεν έχει εκείνη το momentum υπέρ της. Η ομάδα του Klopp απογοήτευσε στο Southampton χωρίς να υπάρχουν δικαιολογίες. Παρότι η βαισκή ομάδα είχε 9 μέρες μεταξύ του παιχνιδιού με τη Sunderland φάνηκε να έχει πάσα ένταση στο παιχνίδι της. Ανησυχητικό σημάδι ακριβώς λόγω του  απαιτητηικού physical και running στυλ του Klopp ωστόσο 1 ή και 2 παιχνίδια δεν αρκούν ώστε να μιλήσουμε για μία κρίση αγωνιστικής ταυτότητας των «Κόκκινων».  Σίγουρα η επιστροφή Coutinho είναι σημαντική αλλά δεν είναι πανάκεια. Ακόμη σημαντικές είναι σίγουρα και οι επιστροφές Henderson και Matip που είναι εξαιρετικές πιθανές. (η ανάλυση γράφεται πριν τη συνέντευξη τύπου του Klopp για να δηλωθεί με βεβαιότητα αυτό.). Η Liverpool πρέπει να βρει τρόπο να καλύψη την απουσία του Mane και της ικανότητας του στο ένας με έναν αλλά και στην εκρηκτική κίνηση χωρίς τη μπάλα. Επίσης θα πρέπει να εκμηδενίσει τα ατομικά αμυντικά λάθη που τις έχουν στοιχίσει τόσα πολλά τέρματα παρά την πεποίθηση πολλών πως τα έχει στοιχίσει η κακή αμυντική λειτουργία.
  Πως περιμένουμε το παιχνίδι : Περιμένουμε ένα κλειστό παιχνίδι. Ο Mourinho ξέρει πως ακόμη και στην κατάσταση που βρίσκεται η ομάδα του αν επιχειρήσει να τρέξει πολύ τη Liverpool ενδέχεται να έχει προβλήματα. Αναμένουμε τη Liverpool να έχει τη μπάλα για μεγάλα διαστήματα του παιχνιδιού. Δεν θεωρούμε πως ο Klopp θα πάρει και εκείνος ιδιαίτερα ρίσκα όπως φάνηκε και στο παιχνίδι κόντρα στην Manchester City στο Anfield πρόσφατα. Ο Γερμανός βέβαια θα πρέπει να προσέξει να μην πληγωθεί η ομάδα του για δεύτερο σερί παιχνίδι από τη δική της δύανμη πυρός που είναι η εκμετάλλευση των κενών χώρων διότι η Southampton μεσοβδόμαδα της δημιούργησε πολλά προβλήματα. Ενδεχομένως να επηρεαστεί η προσέγγιση των «Κόκκινων» από το αποτέλεσμα της Chelsea το Σάββατο το απόγευμα αν και πάγια αντίληψη μας είναι πως κάτι τέτοιο καλό θα ήταν να μην συμβεί. Εν ολίγοις θα κερδίσει κατά τη γνώμη μας (αν υπάρξει νικητής ) ο πιο πειθαρχημένος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και εκείνος που πιο έξυπνα θα χτυπήσει στους χώρους χωρίς ποτέ να αποκλείεται η συνδρομή  αστάθμητων παραγόντων.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *