Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Το… όνειρο και το θηρίο της Ευρώπης

ΟΚ, δυόμιση μήνες μετά μπορείτε να κρυφτείτε στο… καβούκι σας. Διότι όντως είδα το εν λόγω όνειρο, από πολύ νωρίς. Η φάση είναι ότι δεν το πόνταρα κιόλας… Ποιος το περίμενε; Μεταξύ μας ούτε οι φίλοι της Ρεάλ, ούτε και της Λίβερπουλ. Ακόμη και οι πιο… άρρωστοι.

Ο Θεός της μπάλας όμως το ήθελε…

Κάποιος, εκεί ψηλά, είχε γράψει στη μοίρα της Μπαρτσελόνα το ράπισμα από τη Ρόμα. Διότι, σε Λίβερπουλ – Μπαρτσελόνα, προφανώς το εισιτήριο για τον τελικό δεν θα ήταν τόσο εύκολο όσο αποδείχθηκε ενάντια τους «λύκους» της Ρώμης.

Κάποιος, εκεί ψηλά, θόλωσε το μυαλό του Μπενατιά για να πέσει, σα βόδι, πάνω στον Λούκας και η Ρεάλ να πάρει πέναλτι-δώρο, αλλά καθαρό, στη ρεβάνς με τη Γιούβε. Και, κλασική Ρεάλ, όπως στο Παρίσι και στο Τορίνο, έτσι και στο Μόναχο πήγε, είδε, νίκησε (εύκολα) και έκανε τα εύκολα, δύσκολα, στη Μαδρίτη.

Ποια, κοτζάμ Ρεάλ, που δημιούργησε τον μύθο της με τις ανατροπές στα 80s, να μην μπορεί να σταυρώσει νίκη στο «Μπερναμπέου». Η ισχύς της, επί Ζιντάν, είναι σε κάθε άλλο γήπεδο. Φοβού τους Μαδριλένους και γκολ φέροντας. Πρώτο συν, ενόψει Κιέβου…

Δεύτερο συν, πως οι τρις, την τελευταία τετραετία, πρωταθλητές Ευρώπης θα μπουν στο γήπεδο αισθανόμενοι σαν να πηγαίνουν σε one more day to work. Συνήθεια πια. Και το κάνουν, αφού δις υπέφεραν με την Ατλέτικο, πιο εύκολα από ό,τι φαντάζετε κανείς. Ρωτήστε τους Γιουβεντίνους, που μέτρησαν πέρυσι τέσσερα.

Η Λίβερπουλ μπορεί, κάλλιστα, να μετρήσει και τέσσερα. Στα περισσότερα φετινά της παιχνίδια οι αντίπαλοι πατούσαν άνετα περιοχή, εκτός κι αν έπαιζε με καμιά Χάντερσφιλντ ή καμιά Μπράιτον. Ακόμη και στο «Ανφιλντ». Στο οποίο «Ανφιλντ» όμως λύγισε φέτος κόσμος και κοσμάκης. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα την υποτίμησε. Ξανά. Η Ρόμα το ίδιο. Η Πόρτο πήγε για ταξίδι εκεί, είχε φάει πέντε στο πρώτο. Ακόμη ακόμη και η Χόφενχαϊμ, τον Αύγουστο, έξι μέτρησε σε δύο ματς. Προτού πάρει μπροστά η μηχανή του Γιούργκεν Κλοπ, της οποίας υπήρχε ένα γρανάζι… χαλασμένο. Και τον πούλησε (Φελίπε Κοουτίνιο). Simple as… Salah. Ο Αιγύπτιος οργιάζει, mea culpa που πέρυσι πόσταρα εκνευρισμένος για τα 44 μύρια που είχε δώσει η Λίβερπουλ. Αποδείχθηκαν λίγα, πολύ λίγα.

48 γκολ έχει βάλει φέτος η ομάδα του Κλοπ, σε 14 ματς. Ητοι 3,42 ανά αγώνα, τρομακτικό! Η Ρεάλ, σε 12 παιχνίδια, έβαλε, μόνο, 30. Χωρίς να εντυπωσιάσει. Χωρίς να κερδίσει νέους οπαδούς. Ωστόσο είναι ξανά παρούσα, ξυπνώντας τα… φαντάσματα του Αγιαξ και της Μπάγερν, που είχαν κάνει το τριπλό σερί. Θα το έκανε, τρεις δεκαετίες πίσω, και η Μίλαν αν δεν είχε αρνηθεί βλακωδώς να συνεχίσει τη ρεβάνς με τη σκανδαλιάρα Μαρσέιγ στο «Βελοντρόμ».

Φαβορί υπάρχει; Προφανώς. Το 2.30 της Ρεάλ, αν το πάρουμε στοιχηματικά, είναι 43,47% για νίκη, το 3.00 της Λίβερπουλ είναι 33,3%. Τούτο είναι πολύ καλό για τον Κλοπ που αρέσκεται να εκμεταλλεύεται την ταμπέλα του αουτσάιντερ.

Αλλωστε, για κάθε τελικό Ισπανών με Αγγλους τα τελευταία χρόνια, νομοτελειακά φαβορί είναι οι Ιβηρες που πήραν και τους έξι τελευταίους: μα με την Μπαρτσελόνα, μα με την Ατλέτικο, μα με τη Σεβίλλη. Ολους.

Η τελευταία αγγλική επικράτηση ήταν το… Λίβερπουλ – Αλαβές 5-4. Στην παράταση, το 2001 στο Ντόρτμουντ…

Η τελευταία ήττα δε, της Ρεάλ, σε τελικό ήταν άλλα 20 χρόνια πίσω, το 1981 στο Παρίσι. Από ποια; Από τη… Λίβερπουλ.

Καλή η συγκυρία, δεν αντιλέγω. Αν το δεις ανάποδα όμως, τότε η Ρεάλ ερχόταν με… φόρα από σερί τίτλους, έχασε όμως μερικά 24ωρα νωρίτερα το πρωτάθλημα από τη… Σοσιεδάδ και έπαιξε φοβισμένα στο «Παρκ ντε Πρενς» απέναντι στο… θηρίο της Ευρώπης. Το οποίο σήμερα, φέτος αλλά και τα τελευταία χρόνια, είναι φυσικά η Ρεάλ…


Νίκος Μποζιονέλος (Facebook, Twitter, Google+)
nbozionelos@gmail.com

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *