Όταν η Σάαρμπρικεν έπαιζε με τη Μίλαν ως… πρωταθλήτρια του Σάαρ
Ανάμεσα στους πέντε ομίλους της Regionalliga, ήτοι της τέταρτης κατηγορίας στη Γερμανίας, συναντάς σήμερα αρκετές παλιές… γνωστές. Τη Λίμπεκ, την Ενεργκί Κότμπους, την Ομπερχαουζεν, την Ααχεν που κάποτε έπαιξε στο UEFA ενάντια στην ΑΕΚ, αλλά και τη Σάαρμπρικεν (γνωστές από τις στοιχηματικές αποδόσεις). Η οποία δύναται να θεωρηθεί ως… η μόνη γερμανική που κάποτε αποτέλεσε εθνική ομάδα. Χωρίς υπερβολή.
Η περιοχή όπου εδρεύει ονομάζεται Σάαρλαντ στα γερμανικά και Σαρ στα γαλλικά – κι έχει κι αυτό τη σημασία του. Ηταν γερμανικό κρατίδιο αλλά το 1920, μετά τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η ηττημένη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Γερμανία, υποχρεώθηκε να την παραχωρήσει στην Κοινωνία των Εθνών -προπομπός του ΟΗΕ- και με τη Γαλλία να ασκεί έλεγχο. Ωστόσο το 1933 κι ενώ οι ναζί κυριαρχούσαν, πια, στη Γερμανία, έγινε διαβλητό δημοψήφισμα και η περιοχή επέστρεψε υπό γερμανικό έλεγχο, άλλωστε παρέμενε με κατά πλειονότητα Γερμανούς (ή Γερμανόφωνους) κατοίκους. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το Σάαρ κατέστη «ανεξάρτητη, προστατευόμενη από τη Γαλλία περιοχή» ώστε να αποκοπεί από την υπόλοιπη, συμμαχική ζώνη κατοχής στη Γερμανία. Ενα status quo που διατηρήθηκε ως το 1957 οπότε ενώθηκε, οριστικά, με τη Γερμανία.
Για 12 χρόνια ονομαζόταν Saarprotektorat, ήτοι Προτεκτοράτο του Σάαρλαντ και ήταν φυσικά μια… περίπου ανεξάρτητη χώρα. Και ως τέτοια, όχι μόνο έλαβε μέρος το 1952 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι (με 36 αθλητές!) αλλά έφτιαξε και ποδοσφαιρική ομάδα που μετείχε προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1954 της Ελβετίας. Η εθνική ομάδα του Σάαρ ήταν πρακτικά η Σάαρμπρικεν των 10-12 διεθνών παικτών. Η ομάδα συνέχιζε να μετέχει στις γερμανικές κατηγορίες και μάλιστα όχι μόνο αρνήθηκε, όταν της απαγορεύτηκε, να λάβει μέρος στο εγχώριο πρωτάθλημα του Σάαρ αλλά δήλωσε συμμετοχή στο γαλλικό με το όνομα Σαρεμπρίκ! Οντως, το 1948-49 έπαιξε στη σημερινή Ligue 2, τερμάτισε πανεύκολα πρώτη αλλά δεν πήρε την άνοδο ελέω αντιδράσεων από άλλες γαλλικές ομάδες που είχαν υποχρεωθεί να παίξουν στο γερμανικό στη ναζιστική κατοχή. Εντέλει αποσύρθηκε, έμεινε για δύο σεζόν εκτός αγώνων και από το 1952-53 της επετράπη να επιστρέψει στο γερμανικό…. Πρόλαβε όμως το 1955-56 να παίξει με τη Μίλαν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (εκπροσωπώντας το Σάαρ), γνωρίζοντας τον αποκλεισμό.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr