Englishfootball  | Αθλητικά νέα | Ειδήσεις | Premier league

Όταν ο Αϊ-Βασίλης είχε κέφια

Ο Μάριος Μπούλης γράφει για την σημαντικότερη ημέρα στο αγγλικό ποδόσφαιρο, τη Boxing Day, και πως αυτή δημιουργήθηκε.

Θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο όμορφα παραμύθια. Θα μπορούσε να είναι σενάριο για μία Χριστουγεννιάτικη ταινία ή ακόμα και ένα τραγούδι των ημερών. Και όμως είναι αλήθεια. Το ποδόσφαιρο έχει ζωή ακόμα και τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, πού αλλού, στην Μέκκα του ποδοσφαίρου, την Μεγάλη Βρετανία.

Όλοι οι λάτρεις του ποδοσφαίρου μαζεύτηκαν ένα Δεκέμβρη, λοιπόν, και έγραψαν γράμμα στον Άγιο Βασίλη και του ζήτησαν να περάσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων στα γήπεδα ή μπροστά από τηλεόραση και να βλέπουν το αγαπημένο τους άθλημα. Και αυτός, κύριος όπως πάντα στις υποχρεώσεις του, ήρθε από την Καισαρεία κατά τα γραφάς ή από το Ροβανιέμι κατά τας διαφημιστικάς συνθήκας, έκανε το χατίρι τους πραγματικότητα. Έδωσε στους φίλους του, μικρούς και μεγάλους, ποδόσφαιρο τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Ιστορικά η Boxing Day σαν ονομασία εμφανίζεται στα μέσα του 19ου αιώνα. Η αρχική της εμφάνιση ήταν με τη μορφή δώρων ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις. Για την ακρίβεια, στις 26 Δεκεμβρίου, του Αγίου Στεφάνου, οι άνθρωποι που άνηκαν στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις γέμιζαν τα κουτιά στις εκκλησίες της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Εξ ου και ενώ στην αρχή η ονομασία της εορτής ήταν St’ Stephan’s Day μετατράπηκε σε Boxing Day. Από τότε λοιπόν ξεκίνησε μία συνήθεια όπου οι «ισχυροί» οικονομικά βοηθούσαν τους φτωχούς και άπορους.

boxing day

Αυτή η συνήθεια χρόνο με το χρόνο γενικεύτηκε στα Έθνη της Κοινοπολιτείας και όταν τα σπορ μπήκαν στη ζωή των ανθρώπων για τα καλά μετά τους συνεχείς πολέμους, τις αρρώστιες και την εμπορική και βιομηχανική επανάσταση, η κάθε χώρα γιόρταζε με το δικό της άθλημα την Boxing Day. Και δεν γινόταν η Μεγάλη Βρετανία να μη γιορτάσει την Boxing Day με το άθλημα που γέννησε, το ποδόσφαιρο. Ενώ λοιπόν στους δρόμους του Λονδίνου, του Μάντσεστερ, του Λίβερπουλ και των άλλων πόλεων της Αγγλίας, οι άνθρωποι συρρέουν στα καταστήματα για την αγορά των δώρων των εορταστικών ημερών, το μεσημέρι παρακολουθούν όλες τις αναμετρήσεις της Premier League.

Οι άνθρωποι που καταφθάνουν στο εκάστοτε γήπεδο της ομάδας τους φορούν συνήθως τη στολή του Αϊ-Βασίλη ή έστω το… σκούφο του και γιορτάζουν από εκεί την έλευση του Ιησού στη γη. Η αρχική μορφή της Boxing Day στα γήπεδα ήταν με αγώνες ανάμεσα σε ομάδες της ίδιας  πόλης. Η λογική αυτής της κίνησης ήταν να μην έχουν μεγάλες αποστάσεις να διανύσουν μέσα σε λίγες μέρες, μιας και μιλάμε για διακοπές και γιορτές και ο κόσμος δεν ήθελε να απομακρύνεται από το σπίτι του. Αυτό βέβαια με τα χρόνια άλλαξε και πλέον βλέπουμε μεγάλα ντέρμπι σε αυτή την σημαντική ημέρα για την Premier League.

Η Boxind Day θεωρείται από πολλούς ως η ψυχή του αγγλικού ποδοσφαίρου, μία μεγάλη γιορτή για την Μεγάλη Βρετανία με την παράδοση και τα έθιμα να μπαίνουν στα γήπεδα και να δημιουργούν ένα φανταστικό κλίμα. Βέβαια τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι οι προπονητές που επικαλούνται την κούραση των ρόστερ τους για να αλλάξει αυτή η συνήθεια, όμως φαντάζει σχεδόν απίθανο αυτή τη στιγμή να σταματήσει η ύπαρξη της Boxing Day με την υπάρχουσα μορφή. Το καλύτερο δώρο του Αϊ-Βασίλη προς τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *